Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

BMW X6 i världens svartaste svart

BMW har tillsammans med företaget Surrey NanoSystems lackerat nya X6 i färgen Vantablack VBx2, en svart nanobaserad kulör som är supersvart och som absorberar nästan allt ljus.

När man betraktar en bil kan man förhoppningsvis uppleva den som tredimensionell och njuta av kurvaturen. Inte sällan kan detaljerna framhävas med en bra färg på karossen. BMW har med nya X6 valt att gå motsatt väg, i varje fall med showbilen vi ser här – Vantablack X6.

Tillsammans med brittiska Surrey NanoSystems har nya X6 lackerats med Vantablack VBx2, en nanobaserad färg som är utvecklad för rymdkomponenter. Den svarta färgen, som är svartare än något annat vi tidigare sett på en bil, är baserad på nanotuber, det vill säga kolmolekyler, som är strukturerade vertikalt. Vanta i namnet VantaBlack lyfter fram just denna struktur då det står för Vertically Aligned Nano Tube Array.

Varje nanotub är mellan 14 och 50 mikrometer lång och har en diameter på 20 nanometer, det vill säga 20 miljarddels meter eller 20 miljondels millimeter. Det är en femtusendel av tjockleken hos ett hårstrå.

Det ser nästan inte ut att vara äkta, som om bilen har fått ett svart sjok pålagt i Photoshop. Men så har inte gjorts.

I och med nanotubernas extrema litenhet får det plats omkring en miljard nanotuber per kvadratcentimeter. Strukturen gör att ljus slukas i stället för att reflekteras. 99 procent av allt ljus som når bilen yta absorberas och omvandlas till värme.

Det är av denna anledning som bilen upplevs som extremt svart och som tvådimensionell. I princip inga av bilens former lyckas nå fram till betraktarens öga. I stället framhävs andra detaljer på nya X6, så som den upplysta grillen, strålkastarna och bakljusen.

https://youtu.be/2mRsmuMdYGE

Som redan nämnt är tilltaget mest för teknikuppvisningens skull. I framtiden kommer vi sannolikt inte att kunna välja VantaBlack till våra bilar, även om Hussein Al Attar, designern bakom nya X6:s former, tycker att färgen passar modellen samt dess ”extroverta och frisinnade kunder” (Al Attars egna ord, reds anm).

https://youtu.be/INbtNvRbEb0

Vad VantaBlack-färgen i stället skulle kunna användas till i framtiden inom bilbranschen är testprototyper. I stället för att tillverkarna maskerar ännu inte lanserade bilar, för att nyfikna ögon inte ska kunna avslöja nya detaljer, kan de använda denna extremt svarta kulör för att helt sudda ut upplevelsen av former.