Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
BMW X6 M50dBMW X6 M50dBMW X6 M50d
BMW X6 M50d

BMW X6 M50d med dieselmotor på 381 hk och 740 Nm

Skriv ned april 2012 i din almanacka, för då är det produktionsstart för BMW X6 med en ny kraftfull M-preparerad dieselmotor under huven. X6 M50d är ingen riktigt M-bil, men näst intill och bayrarna har redan släppt en första video där vi får se sacen*.

I augusti började det pratas om en M5 med dieselmotor under huven tack vare ett interndokument som läckte ut. I det kunde man läsa modellbeteckningen M550dX och spekulationerna spann loss som aldrig förr.

 Det visade sig inte handla om en M5 diesel (uppgifterna är dock ännu inte officiellt bekräftade) utan om en 381 hästkrafter stark dieselversion med fyrhjulsdrift med någon form av exklusivt M-sportpaket, allt sammanställt av M GmbH.

 Sajten bmwblog.com kan via sina källor i dag gå ut med uppgifterna att M550d xDrive (som den med största sannolikhet kommer att benämnas) gör 0-100 km/h på 4,7 sekunder och att den drar 0,63 liter per mil vid blandad körning och släpper ut 165 gram per kilometer. Schysst siffror för en diesel av den här kalibern. Produktionen av M550d xDrive påbörjas i mars nästa år.

 För några dagar sedan släppte BMW en officiell video på YouTube (se den här nedan) där de skriver att ett nytt M-kapitel skapas. Det är allt. I videoklippet kan vi se en vit BMW X6 med diverse detaljer utsuddade. Vid en första anblick kan man tro att det är X6 M men kikar man närmare ser man att till exempel ändrören inte har rätt placering för att kvalificera sig som en riktig M-bil.

 Återigen är det bmwblog.com som via sina källor kan berätta vad det handlar om, nämligen X6 M50d med samma motor som i M550d xDrive. Det betyder alltså sexcylindrig trelitersdiesel med trippelturbo och 381 hästkrafter samt 740 newtonmeter. Fyrhjulsdriven så klart och något långsammare än sitt sedansyskon M550d xDrive. 0-100 km/h sägs gå på respektabla 4,9 sekunder, alltså bara två tiondelar långsammare än riktiga X6 M. Produktionen av denna prestandadieselversion sägs starta i april 2012.

 Eftersom BMW har suddat ut vissa detaljer på bilen i videoklippet kan vi misstänka att den får drag som skiljer den från övriga X6-programmet (men som efterhand troligtvis får ta del av samma nyheter). Bland annat kan man ana att strålkastarna har ny layout med mer ”böse blick”, troligtvis med lysdioder rakt igenom.

 * SAC är BMW:s benämning på X6-modellen, där akronymen står för Sports Activity Coupé. 

https://youtu.be/CtFkJd8p1qs?width=575&height=353