Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080805-bmw-x7-läggs-ned080805-bmw-x7-läggs-ned080805-bmw-x7-läggs-ned
080805-bmw-x7-läggs-ned

BMW X7 bekräftad... och nedlagd

Det har i flera år ryktats om att BMW utvecklar en större och lyxigare suv än X5. Nu har BMW äntligen bekräftat att så är fallet. I samma andetag fastställs däremot att X7-projektet läggs ned för gott.

BMW:s suvmodeller har en märklig förmåga att väcka starka känslor. Få bilar ger väl upphov till lika starka känslor som X6, vare sig de är positiva eller negativa. Bilen verkar ha en förmåga att framkalla våra mest primitiva känslor och reaktioner, antingen vill man absolut ha den eller så vill man bekämpa den med sin gamla trogna knölpåk. BMW X7 har gett upphov till nästan lika starka känslor, och det trots att den inte ens existerar i fysisk form. Det har ryktats om att X7 har funnits i BMW:s tankar sedan ett antal år. Den sjusitsiga jättesuven har dock bara funnits i planerna till och från. Efter att ha kommit en bra bit i utvecklingsarbetet lade BMW X7 i malpåsen för obestämd tid. Men så för ett par månader sedan kom rapporter om att modellen plockats upp ur malpåsen för att slutligen lanseras. Nu verkar det dock som att X7 en gång för alla har lagts till högen av nedlagda projekt. Den nu inte längre kommande rivalen till Mercedes GL förväntades bli baserad på en förlängd version av X5-plattformen och kunna rymma sju passagerare.

I en ekonomisk rapport bekräftas det att BMW har arbetat på X7, men det avslöjas också att projektet har lagts ned för alltid. En krisande USA-marknad och en allt mer miljöinriktad Europa-marknad anges som orsaker till beslutet. X7 skulle ha riktats främst mot USA, där efterfrågan på de största suvarna har minskat kraftigt den senaste tiden. Beslutet kan ses som en slutgiltig bekräftelse på att marknaden för stora och lyxiga bilar är på kraftig tillbakagång. BMW:s beslut frammanar även frågan om Mercedes kommer att producera en uppföljare till deras stora suv GL. 

Som ytterligare en reaktion på de tuffa tiderna väljer BMW att höja priserna det här året och nästa. Därtill sänker man prognosen för de kommande åren och minskar produktionen, främst i de amerikanska fabrikerna.

Läs mer