BMW X7 officiell – fakta, pris och bilder
Nu är BMW X7 avtäckt. Med nästan två och en halv decimeter mer på längden än lillebror X5 är BMW:s nya storsuv en verklig bjässe med plats för sex eller sju åkande. De första exemplaren börjar rulla på vägarna i början av nästa år.
Året var 1999 då BMW gav sig in i suvklassen med X5. Sedan dess har den München-baserade biltillverkaren breddat sitt suv-program (BMW kallar dock sina suvar för savar) rejält då X3, X6, X1, X4 och X2 lanserats i nämnd ordning. X-syskonskaran har alltså vuxit med åren, dock utan att X5 har ruckats från sin roll som storebror. Men nu är det dags för X5 att få sig en ny roll i rangordningen, för in i syskonskaran kommer nu storebrorsan X7, med betoning på ”stor”.
Storleken
BMW X7 är nämligen en riktig bjässe. Den är 515,1 centimeter lång vilket gör den 13,1 centimeter längre än konceptbilen som visades i fjol. Det gör den också 22,9 centimeter längre än lillebror X5 som är 2,8 centimeter kortare än Volvo XC90 (495 cm lång). X7:ans 515,1 centimeter är till och med längre än Mercedes största suv GLS som är 513 centimeter lång och faktiskt också längre än Bentley Bentayga som är 514 centimeter lång. Däremot står X7 sig slätt mot koncernsyskonet Rolls-Royce Cullinan som är enorma 534,1 centimeter låg.
På bredden är X7 på millimetern två meter vilket faktiskt gör den fyra millimeter smalare än lillebror X5. På höjden mäter storebrorsan 180,5 centimeter, sex centimeter mer än X5.
Axelavståndet är väl tilltaget och mäter 310,5 centimeter. Det är 13 centimeter mer än axelavståndet hos X5 och tre centimeter mer än Mercedes GLS avstånd mellan axlarna. Rolls-Royce Cullinan knäcker dock X7 med hela 19 centimeters marginal.
Tjänstevikten hos X7 ligger mellan 2 395 och 2 535 kilo beroende på modellversion. Den är därmed dryga hundra kilo tyngre än motsvarande X5.
Markfrigången
Markfrigången är 22,1 centimeter, sju millimeter högre än hos X5. Men det går att justera X7:ans utrymme under underredet med åtta centimeter. I offroad-läget kan bli markfrigången 26,1 centimeter, i lastläget – som manövreras från bagageutrymmet – blir den 18,1 centimeter. X5 har samma justeringsmöjligheter.
Vaddjupet vid 7 km/h uppges vara 50 centimeter, samma som för X5 men fyra centimeter mindre än för Rolls-Royce Cullinan (och 40 centimeter mindre än Range Rover, om vi nu ska jämföra med en ytterlighet).
Utrymmet
Bagageutrymmet sväljer mellan 326 och 2 120 liter. 326 liter må låta lite men beror på att X7 är sjusitsig och den lägre siffran avser förstår utrymmet längst bak när samtliga sju sittplatser är i bruk. Samtliga stolar är elektriskt justerbara och andra sätesraden är justerbar med 14,5 centimeter i längsled, vilket gynnar fotutrymmet för andra sätesradens passagerare eller fotutrymmet för passagerarna längst bak, beroende på läge. Även bagageutrymmet kan gynnas om tredje sätesraden inte används.
Andra sätesraden finns i två olika utföranden. Med en hel ”soffa” ryms tre åkande på raden, med två separata stolar kan endast två personer åka i bakom föraren och främre passageraren. Oavsett variant är andra sätesradens ryggstöd fällbart endast i 60/40-uppdelning, till skillnad från lillebror X5 som bjuder på tredelat enligt 40/20/40-principen.
Bakluckan är däremot, precis som på X5, tvådelad med en mindre nedfällbar lucka och en stor övre, konventionell lucka
Utsidan
Till utseendet är X7 inte lika extrem som konceptbilen från i fjol, även om många av detaljerna finns kvar. Njurarna i fronten är mer eller mindre lika stora men upplevs inte som det i och med att strålkastarna har blivit högre.
Bakänden har tonats ned något och för ett otränat öga skulle denna del av X7 förmodligen kunna misstas för att vara en stor suv från Stuttgart. Men även ett otränat öga ska sannolikt kunna se skillnaden med en stjärna i en cirkel och en rund logotyp med de bayerska färgerna i mitten, även om logotypernas placering är densamma.
Insidan
Interiört ser nästan ut som vi hade kunnat förvänta oss, baserat på hur BMW:s senaste modeller ser ut på insidan. Att vi skriver ”nästan” beror på att vi hade förväntat oss lite egenheter hos X7 som vi inte finner hos någon annan modell, men tittar vi på mittkonsolen och instrumentbrädan är dessa båda komponenter i princip identiska med hur de ser ut i X5.
Skärmar, ventilationsgaller, handskfack, vred och knappar ser likadana ut i de båda modellerna. Växelspaksknoppen är dock lite lyxigare i utförandet, så även iDrive Touch-hjulet och startknappen.
Det enorma panoramaglastaket som konceptbilen uppvisade har inte hängt med till produktion, förmodligen på grund av kostnader och säkerhet. I stället har X7 fått ett stort främre panoramaglastak och ett bakre som ger ljusinsläpp till de åkande i tredje sätesraden (eller till bagaget i lastutrymmet).
Utrustningen
Som man kan förvänta sig av en bil av denna kaliber är utrustningsnivån hög och möjligheterna att höja den ännu högre. Exempelvis är LED-strålkastare standard medan laserstrålkastare, med upp till 600 meters ljusbild, finns som tillval. X7 i standardutförande rullar på 20-tummare, men 21- och 22-tummare finns som för den som vill brassa på för fullt (21 tum är standard på M Performance-alternativet). I standardutförande bjuder BMW:s nya suv – f’låt, sav heter det ju – på klimatanläggning med fyra zoner. För en extra slant kan antalet zoner utökas till fem.
Även nämnda panoramaglastak går att få i ett extravagant utförande. Väljer man Sky Lounge-varianten får man en glasyta som med lysdioder ger ett skimmer över interiören. Lysdioderna i glastaket kan anta över 15 000 olika mönster och dessutom kan färgen ändras.
Som standard är X7 även utrustad med BMW Intelligent Personal Assistant, det vill säga den personliga assistent som, likt Google Assistant, kan hjälpa dig med diverse grejer. Allt du behöver göra är att väcka assistenten till liv genom att säga ”Hej BMW”.
Motorerna
Vid lanseringen erbjuds BMW X7 med fyra olika motoralternativ. Två av dem är bensindrivna och två av dem dieseldrivna. Samtliga modellversioner Euro 6d-TEMP-certifierade, fyrhjulsdrivna och hopkopplade med BMW:s åttastegade Steptronic-automatlåda.
Instegsalternativet när det gäller bensinmotorerna heter X7 xDrive40i och har en rak sexcylindrig maskin på 3,0 liter som ger 340 hästkrafter och 450 newtonmeter. 0-100 km/h går på 6,1 sekunder och toppfarten är 245 km/h.
Förbrukningen uppges ligga mellan 0,87 och 0,90 liter per mil vid blandad körning (NEDC-siffror baserade på WLTP-mätningar) vilket motsvarar mellan 197 och 205 gram koldioxid per kilometer.
Toppalternativet bland bensinmotorerna heter X7 xDrive50i och bjuder på en 4,4 liter stor V8 som ger 462 hästkrafter och 650 newtonmeter. Denna maskin förmår X7 att ta sig från noll till 100 km/h på 5,4 sekunder och toppfarten är spärrad till 250 km/h.
Förbrukningen vid blandad körning är 1,14 liter per mil vilket märkligt nog är två centiliter mindre än för X5 med samma motoralternativ. Koldioxidutsläppet anges till 261 gram per kilometer.
X7 xDrive30d heter instegsdieseln som innehåller en rak sexa på 3,0 liter. Den ger 265 hästkrafter och 620 newtonmeter vilket ska räcka till för att ta X7 från stillastående till 100 km/h på 7,0 sekunder. Toppfarten är 227 km/h.
Mellan 0,65 och 0,68 liter per mil ligger förbrukningen på vilket motsvarar mellan 171 och 178 gram koldioxid per kilometer.
Toppalternativet som sörplar diesel heter, som så många gånger förr, M50d och har med andra ord en 3,0-liters dieselsexa med inte mindre än fyra turboaggregat (två lågtrycks och två högtrycks). Denna M Performance-modell bjuder på 400 hästkrafter och 760 newtonmeter. 0-100 km/h går på 5,4 sekunder och toppfarten är begränsad till 250 km/h.
Förbrukningen sägs ligga mellan 0,70 och 0,74 liter per mil vilket betyder koldioxidutsläpp på mellan 185 och 193 gram per kilometer.
Vi anar att BMW har någon form av laddbar hybriddrivlina på gång till X7, inte minst då konceptbilen Concept X7 iPerformance visades upp med den typen av drivlina och då nya X5 nyligen presenterats med en rejält förbättrad laddhybrid-drivlina.
Säljstart och priser
Redan nu i oktober 2018 öppnar BMW upp orderböckerna för samtliga ovan nämna modellversioner. Till kund börjar X7 levereras i mars 2019.
X7 xDrive40i kostar i Sverige från 872 800 kronor. Storebror X7 xDrive50i är inte aktuell för svensk del, det är däremot de båda dieselversionerna.
X7 xDrive30d kostar från 859 800 kronor och X7 M50d kostar från 1 094 800 kronor.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se