Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
BMW Z2
BMW Z2
BMW Z2
BMW Z2

BMW Z2 ska utmana Mazda MX-5

BMW har inte haft någon liten roadster på åratal men snart kan ordningen vara återställd. Mycket tyder på att BMW utvecklar en Z2, men ska den ha drivningen fram, bak eller på alla fyra?

Nästa Mazda MX-5 och dess italienska syskon kommer sannolikt inte att få härja ostört när de släpps ut på marknaden 2015. Nya uppgifter från anonyma källor inom BMW säger att en liten och billig roadster ska lanseras 2014 eller 2015 under modellnamnet Z2. 

 Enligt en BMW-källa som brittiska Autocar har varit i kontakt med ska den kommande modellen till både storlek och utförande påminna om 1990-talets Z3. Härligt med en liten bakhjulsdriven BMW-roadster, tänker nog många BMW-entusiaster. Men så blir det inte om man får tro Autocars källa. Z2 ser i stället ut att bli, hör och häpna, framhjulsdriven! Anledningen till det är mycket enkel – för att hålla kostnaderna nere ska Z2 byggas på UKL1-plattformen som är den framhjulsdrivna plattform som från och med nästa år blir grund för så mycket som 23 olika BMW- och Mini-modeller.

 Att lansera en framhjulsdriven bil i det segmentet ser BMW, enligt Autocars källa, inte som något problem. ”Köparna i det prissegmentet bryr sig inte särskilt mycket om deras bil har en tvärmonterad motor och framhjulsdrift eller längsmonterad motor och bakhjulsdrift”.

Till alla BMW-fantasters tröst ska sägas att det också är tal om en fyrhjulsdriven version av Z2. Toppversionen sägs få en turboladdad 2,0-litersmotor med 200 hästkrafter och drivning på alla fyra hjul. Det förekommer också uppgifter om att BMW ska anpassa UKL1-plattformen för bakhjulsdrift men att det i så fall kommer att fördröja lanseringen av Z2 med minst ett år.