Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

BMW Z3 M V12 – bilen som aldrig blev

BMW M avslöjar en bil de själva inte vet något om –en BMW Z3 med en 5,4 liter stor V12, troligtvis från BMW 750i. ”Vi vet inte varför den byggdes” säger man själva om 90-talsbilen som aldrig blev av.

Det finns många teorier kring hur den lilla V12-roadstern kom till. Fälgarna och kjolpaketet antyder att den gula bilen kan ha fungerat som rullande testbänk åt Z3 M Roadster men resten av historien är dunkel. Inte ens BMW M själva säger sig ha någon aning kring den lilla bilen med den stora motorn. På sin Facebook-sida skriver man ”Vi vet inte varför en V12-motor byggdes in i en BMW Z3 för flera år sedan, men visst ser den imponerande ut?”

 BMW Z3 kom 1995 i samband med premiären av James Bond-filmen Goldeneye. Bilen anklagades ganska omgående för att vara undermotoriserad. Under skalet på den klassiskt proportionerade roadstern –lång huv, minimalt överhäng bak – dolde sig en trött 116-hästare från BMW 318i vilket inte imponerade i motorpressen. För att möta kritiken började BMW fila på en M-version av den lilla bilen, som till slut utrustades med en 3,2 liter stor rak sexa på 321 hästkrafter. De nyligen uppdagade bilderna på V12-versionen antyder att historien kunde ha slutat annorlunda. 

En trolig förklaring till bilen är att man provade olika lösningar för att se vilka som skulle klara sig ända till produktionsstadiet. Den stora, tunga och törstiga V12:an lär ha fått strykas rätt omgående från alternativen, särskilt ställd mot den hälften så stora men nästan lika starka raka 3,2-literssexan. 

 Stämmer spekulationerna från amerikanska Autoguide rör det sig om BMW:s M73-motor från BMW 750i på 326 hästkrafter och 490 newtonmeter. Att man då valde den mycket nättare raka sexan skulle i sådant fall även ge klara fördelar vad gäller bland annat viktfördelning i bilen.

 Hur det än må ha varit är det kul att i efterhand se den ingenjörslusta som verkar ha funnits på BMW:s utvecklingscenter på 90-talet.