Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

BMW Z4 facelift 2013 – sDrive18i ny instegare

BMW har annonserat att man på Detroitsalongen i januari ska visa upp Z4 som får ett varsamt uppdaterat yttre. Men roligaste nyheten är kanske ändå den nya instegsmotorn SDrive18i.

För exakt fyra år och fyra dagar sedan presenterade BMW andra generationens Z4, knappa månaden innan världspremiären på Detroitsalongen 2009. Nu är det dags för denna andra generation att justeras på några punkter för att hänga med i svängen ytterligare några år. Världspremiär för Z4 facelift är det på Detroitsalongen nästa månad, med andra ord i januari 2013.

 Det ska till ett vant öga för att genast upptäcka skillnader mellan den uppdaterade och den icke uppdaterade versionen. I fronten är det strålkastarna som står för den största förändringen. I dessa har utgörs corona-ringarna från och med nästa årsmodell av lysdioder vilket gör att det gulaktiga skenet blir ett minne blott.

 På framskärmarna ses nästa nyhet. Här har ”gälarna” fått en ny kromdetalj med integrerade sidoblinkers. Därmed följer Z4 inte övriga BMW-modeller som allteftersom har fått sidoblinkersen integrerade i ytterbackspeglarna.

 Om du nu tror att Z4 facelift bjuder på M-paket så tror du fel. Bilderna nedan visar Z4 sDrive35is som sedan den lanserades 2010 alltid har varit utrustad med M-frontspoiler och annat M-sportigt. Paketet ser dessutom i princip identiskt ut med tidigare.

 Några fler nyheter är nya exteriöra kulörer, nya fälgar, nya material och kombinationer på stolar och dörrsidor.

 Den största nyheten får ändå nya instegsalternativet sDrive18i vara. I dag är sDrive20i inkörsporten till de lite kraftfullare sDrive28i och sDrive35i (som alltså också finns som is med 34 extra hästkrafter).

 sDrive18i är en tvålitersmaskin med fyra cylindrar och turbo. Den skiljer sig från andra 18i-motorer genom att leverera mer modesta 156 hästkrafter och 240 newtonmeter. Den sägs dra 0,68 liter per mil vid blandad körning vilket är samma siffra som för 184 hästkrafter starka sDrive20i. Toppfarten ligger på 221 km/h och 0-100 km/h avverkas på 7,9 sekunder vilket gör den klart långsammare än sDrive20i.

 Kanske Z4 kan bli lite av den folkbil som Z3 en gång var tack vare små motorer med lagom prestanda som tilltalade många? Då gäller det att prislappen blir den rätta. Z4 sDrive20i kostar från 370000 i dag.

 Efter premiären i Detroit i januari är det säljpremiärdags i mars.