Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
BMW Z4 facelift
BMW Z4 facelift
BMW Z4 facelift
BMW Z4 facelift Foto: CarPix

BMW Z4 M35i Performance på gång

BMW verkar inte vilja släppa någon Z4 M av nuvarande generation. Däremot ska de snart släppa en M Performance-version som kanske kan få alla hugade spekulanter att gå igång. Inte riktigt en M-bil, men nästan.

I jul är det fyra år sedan BMW:s plåttakscabriolet Z4 (första generationen hade tygsufflett) presenterades för första gången. Det är dags för ett ansiktslyft och det är faktiskt på gång. Någon gång nästa år får vi se resultatet av de olika uppdateringarna men vi kan även redan nu tjuvkika på nyheterna på bilderna i galleriet nedan.

 I samband med att den ansiktslyfta versionen lanseras sker en del förändringar maskinellt sett också. Du som nu börjar hoppa och studsa av glädje för att du tror att vi ska prata om en Z4 M kan sätta dig framför datorn igen i lugn och ro. Vi pratar inte om en Z4 M, men nästan.

 BMW har under året introducerat M Performance-bilar som inte är några bilar renodlade från M GmbH men som innehåller en hel del smått och gott som får betraktaren att tänka på just M-bilar. Dessa bilar är M550d xDrive, X5 M50d och X6 M50d – alla dieseldrivna med massor av effekt och vrid samt biffigare yttre – samt M135i som är enda bensindrivna M Performance-bilen än så länge.

 Enligt brittiska Autocar får vi snart se ytterligare en bensindriven M Performance-bil – nämligen Z4 M35i Performance. Britterna säger att den ska ersätta dagens Z4 sDrive35is som just nu är det hetaste i Z4-lägret. Antagligen för att på allvar kunna ta upp fajten med konkurrenter som Audi TT RS, Mercedes SLK 55 AMG och Porsche Boxster S.

 Dock handlar det inte om mer effekt. Turbosexan på tre liter med 340 hästkrafter och 450 newtonmeter (500 vid overboost) som sitter i sDrive35is kommer att kvarstå. I stället vässas bilens chassi, fjädring, styrning och avgassystem för att göra den spänstigare och sportigare. 

 Någon form av kraftigare karossutstyrsel kan vi också räkna med. Lägg därtill nyheterna som ansiktslyftet innebär, både på utsidan och insidan.

 Dagens Z4 sDrive35is gör 0-100 km/h på 4,8 sekunder och toppar 250 km/h. Siffrorna lär hamna däromkring även för BMW Z4 M35i Performance. Vi reserverar oss dock för modellnamnet, vi tror att bilen rätt och slätt kommer att benämnas Z4 M35i.