Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: BMW Group MediaPool / eb.andriuolo / This image is

BMW Z4 sDrive35is – nästan Z4 M

Nästan som en Z4 M. Så sammanfattar man bäst bilen med det krångliga namnet Z4 sDrive35is. Någon riktig M-version är den inte, men 34 extra hästar, 0-100 km/h på 4,7 sekunder och oförändrad förbrukning får väl räcka.

Jul? Nyår? Pyttsan, en riktig biltok ser i stället fram emot Detroitsalongen som öppnar sin varma famn för besökare den 11 januari. Nyheterna om vilka nya bilar som ska visas i motorstaden börjar så sakteliga trilla in och bland de första finns BMW Z4 sDrive35is. Den som är bekant med BMW-beteckningarna vet att det lilla s:et i slutet lovar gott. Det här är ingen vanlig Z4, men heller ingen M-version av BMW:s sportcab. sDrive35is är lite hetare än alla andra.

is-beteckningen innebär framförallt att den raka sexan med dubbelturbo har fått lite extra kraft. BMW:s motortekniker har bland annat öppnat insuget och insprutarna jobbar med ett tryck upp till 200 bar. Tillsammans med direktinsprutning och dubbelturbo innebär det att den 3,0 liter stora motorn ger prestanda som motsvarar en motor med fler cylindrar. Totalt plockas 340 hästkrafter och 450 Nm ut. En elektroniskt kontrollerad overboost-funktion kan för en kort stund höja vridmomentet till hela 500 Nm. 450 Nm finns tillgängligt från 1 400 r/min och upp till 4 500 r/min. De maximala 340 hästarna fås dock först vid 5 800 r/min. BMW uppger att sDrive35is tar sig från stillastående till 100 km/h på 4,7 sekunder och att toppfarten begränsas till 250 km/h. Föraren får hjälp med accelerationen av en launch control-funktion i den sjustegade dubbelkopplingslådan som är standard. För att is-modellen ska vara igenkännbar på ljudet har motorteknikerna ägnat sig åt ”sound engineering”. sDrive25is ska enligt BMW ge ifrån sig ett dovare muller på låga varv.

Trots högre effekt uppger BMW att sDrive35is inte ska dra mer bensin än vanliga sDrive35i. Förbrukningen anges till 0,9 liter per mil och utsläppen till 210 gram per kilometer, det vill säga lika mycket som sDrive35i med Sport Automatic-lådan. BMW:s EfficientDynamics har ett finger med i spelet i och med bromskraftåtervinning och elektrisk servo hålls förbrukningssiffrorna låga.

Z4 sDrive35is levereras med M-paket som standard. Det innebär, förutom en mängd M-loggor här och där, ett sportigare kjolpaket, elektroniskt inställbar M-fjädring som sänker bilen tio millimeter samt nya 18-tumsfälgar. Vid behov kan 19-tummare fås som tillval. sDrive35is skiljer sig dock från övriga Z4:or med M-paket genom en egen frontspoiler med nya kromribbor i de nedre luftintagen och en ny diffusor baktill som inramar avgasutblåsen.

Z4 sDrive35is blir tillgänglig under våren 2010.

Läs mer

Test- & provkörningar