Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: BMW

BMW:n som försvann är byggd på nytt

Konceptbilen BMW Garmisch byggdes av Bertone för Genèvesalongen 1970 sedan försvann den. Nu har BMW och designern Marcello Gandini skapat bilen på nytt.

Marcello Gandini har ritat klassiker som Lamborghini Miura, Lancia Stratos och Bugatti EB 110 men även konceptet på bilden här: BMW Garmisch. Faktum är att han har fått vara med om att bygga bilen två gånger. En gång till Genèvesalongen 1970 och en gång till årets upplaga av Concorso d’Eleganza Villa d’Este vid italienska Comosjön.

BMW Garmisch byggdes av designfirman Bertone på eget bevåg för att visa vad man gick för. Initiativtagare var Nuccio Bertone och uppdraget hamnade på Marcello Gandini bord.

Foto: BMW

Idén var att bygga en modern mellanklassare som tog vara på BMW:s former men samtidigt var lite provocerande – vilket kanske främst märks på nytolkningen av märkets ”njurar” i grillen.

BILDER: Bertone genom historien

Konceptets öde efter salongen är höljt i dunkel men nu har alltså BMW och Marcello Gandini byggt en replika baserad på en samtida BMW 2002. Utgångsläget var uselt. Från början hade man bara fem fotografier att jobba med och hos BMW fanns inga ledtrådar i arkivet. Bit för bit fick man lägga pusslet i ett 3D-program men bilen som sådan byggdes för hand i Turin – precis som förlagan från 1970.

I klippet nedan hör och ser du  BMW:S designchef Adrian van Hooydonk

 berätta om projektet och Marcello Gandini.

https://youtu.be/0C3Qhb9HPpo