090805-bmw-i-setta-elbil
090805-bmw-i-setta-elbil Foto: © BUCK FOTODESIGN.TRAPPENTREUSTRASSE 35.D-80335 M

BMW:s elbil rycker närmare

”En milstolpe på vägen mot serieproduktion”. Så beskriver BMW själva avtalet med Samsung och Bosch om leveranser av batterier till ett framtida elbilsprojekt. Projektet går än så länge under namnet Megacity Vehicle men kan få det nygamla namnet i-Setta.

BMW:s elbilsprojekt tog ett stort framåt i dagarna när det blev klart att Samsung och Bosch, genom ett joint-venture med namnet SB LiMotive, ska förse BMW med lithiumjonbatterier. Samarbetets fördelar uppges ligga i kombinationen av Samsungs erfarenheter från lithiumjonbatterier i elektronikapparater såsom mobiltelefoner och bärbara datorer, och Boschs erfarenheter av elkomponenter i bilar.

BMW:s elbilsprojekt ”Megacity Vehicle” är en fortsättning på ”Project i” som skulle utveckla framtidens storstadsbilar. Det första resultatet av BMW:s arbete är de eldrivna Mini-bilar körs i fälttester på flera håll i världen. Erfarenheterna från dessa tester ska bidra till utvecklingen av en framtida elbil.

En stor fråga som många har ställt sig är hur BMW ska sälja de kommande elbilarna. Blir det under BMW-flagg eller som ett helt nytt, fjärde märke inom BMW-familjen. I ett officiellt uttalande säger nu BMW:s vd Norbert Reithofer att elbilarna ska säljas genom ”BMW Sub-brand”, det vill säga en underavdelning inom BMW, liknande M-divisionen för prestandabilarna. Det blir alltså inte tal om något helt nytt märke, som det tidigare spekulerats kring. BMW-dedikerade bmwblog.com säger sig veta att bilarna ska få samlingsbeteckningen i-Setta – en modern variant av namnet på de klassiska mikrobilarna från 1950-talet. Bmwblog.com hänvisar också till en anonym källa som säger att den produktionsklara elversionen av Mini ska få namnet Min-i.

Provkörning

Läs mer