Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

BMW:s förarmiljö blir digital

Analoga mätare är snart ett minne blott. BMW visar upp hur det kommer att se ut i deras bilar inom kort.

BMW:s förarmiljö ses av vissa som trygg, snygg och klassisk men av andra som hopplöst omodern. Nu har man visat upp hur det ska se ut i deras bilar inom en snart framtid– en framtid utan analoga mätare.

Digital teknik är tillsammans med elektrifiering ett tungt ord inom fordonsutvecklingen i dag och nog har utvecklingen rörande infotainmentsystem och förarmiljö tagit stora kliv bara de senaste åren.

Tyskarna må ha vägt på fötterna när det gällt integrerade skärmar och digitala gränssnitt men till slut tog Mercedes klivet över tröskeln, nu senast med systemet Mbux som ska finnas i märkets mindre modeller som man ska satsar stort på.

Artificiell intelligens för säkerhet och autonom körning samt 5G för uppkoppling utgör basen i det som BMW nyligen presenterade under sin tillställning Digital Day 2018. Själva gränssnittet och förarmiljön visades till stora delar upp med hjälp av virtuell teknik.

Operating System 7.0 heter det kommande gränssnittet och är helt digitalt. Borta är analoga mätare och fristående skärmar. Systemet ska kunna formas och personifieras för att passa användaren, ge rätt information vid rätt tillfälle och kunna kontrolleras med iDrive-vred, pekskärm, röst eller gester.

När eller i vilken modell som systemet först kommer att ta plats nämner inte BMW men det mesta pekar på att det blir med X7 som får säljpremiär i slutet av året eller början av 2019. På bilder av konceptet av modellen skymtar det nya systemet. Nya 3-serie, som även den snart är aktuell, får ta del av den digitala förarmiljön, det har våra spionbilder avslöjat.