Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080225-bob-lutz-blogg080225-bob-lutz-blogg080225-bob-lutz-blogg
080225-bob-lutz-blogg Foto: Jeffrey Sauger for General Motors / © 2008 Jeffre

Bob Lutz ångrar inte sitt uttalande

För ett par veckor sedan yttrade sig GM-chefen Bob Lutz om sin skeptiska hållning till teorin om växthuseffekten. Hans uttalande fick stor uppmärksamhet i pressen. På sin blogg ger han nu svar på tal.

Bob Lutz är känd bland annat för att vara frispråkig och att bjuda på sig själv. Hur många andra näringslivstoppar skriver lika öppenhjärtligt på en egen blogg? Den 21 februari inleder Bob ett inlägg med att han förundras över vilka småsaker som får genomslag i media. Krig och oroligheter förtjänar mer uppmärksamhet i nyhetsbevakningen, förvisso. Men att en högt uppsatt chef i världens kanske största bilföretag ifrågasätter växthuseffekten är en stor sak det också, speciellt i dagens anda av miljötänk. Uttalandet tyder på vissa drag av okänslighet hos Bob i förhållande till världsopinionen.

Vidare skriver Bob på sin blogg att hans åsikter om växthuseffekten inte har någonting att göra med hur man behandlar frågan på GM. Hans åsikt är, enligt honom lika obetydlig som någon annans. Bob tycker inte att det viktiga är att fokusera på hur och varför vi har hamnat där vi är, det viktiga är att diskutera hur vi ska göra för att ta oss vidare. GM:s mål är att ta bort bilindustrin ur klimatdebatten, och tro det eller ej, men det vill Bob också. Bob hävdar att det här är det som driver GM, och att man kommer att fortsätta arbetet med väte, bränsleceller, etanol och elbilar.

Läs inlägget på Bob Lutzs blogg