Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
100603-bond-aston-martin
100603-bond-aston-martin
100603-bond-aston-martin
100603-bond-aston-martin

Bonds Aston Martin DB5 till salu

En av filmvärldens och bilindustrins största ikoner är till salu. Fullt utrustad med hemliga vapen och katapultstol och i orört originalskick kommer James Bonds Aston Martin DB5 att gå under klubban i oktober till ett förväntat pris på 40 miljoner kronor.

Det finns förmodligen ingen bil i världen som är lika känd och förknippad med sin ägare som James Bonds Aston Martin DB5 från 1964. Nu är den till salu för första gången någonsin. Den 27 oktober håller RM Auctions en auktion i London och ett av objekten är den unika bilen som väntas bringa ett värde av motsvarande 40 miljoner kronor.

Priset kan tyckas högt men betänk att det här är den enda kvarvarande bilen från inspelningarna av Bond-filmerna. För inspelningarna av Goldfinger och Thunderball användes två bilar. Den ena rapporterades stulen 1997 och har aldrig återfunnits. Bilen med registreringsnummer FMP 7B är därmed det enda kvarvarande originalexemplaret. Bilen hade en framträdande roll i båda filmerna och eftersom datortekniken inte hade kommit på 60-talet är alla Q:s specialfunktioner verkliga. Bilen kan rulla fram kulsprutor i fronten, fälla upp en skottsäker sköld där bak, släppa ut spikar, rökridå och byta nummer skylt med en enkel knapptryckning. Alla funktioner är dock inte helt ”skarpa”, köparen ska inte vänta sig att kunna skjuta skarp ammunition eller skjut ut sin passagerare med katapultstolen.

Säljare är radiostationsägaren Jerry Lee från Philadelphia. Han köpte bilen 1969 av Aston Martin som bara hade lånat ut den till filmproduktionen. Det skulle visa sig bli en bra investering, Lee betalade nämligen bara 12 000 dollar. Under de följande 41 åren har bilen funnits i hans ägo och den har bara visats vid några få tillfällen, därav mätarställningen: 4 828 mil. Enligt RM Auctions är bilen i ett utsökt originalskick. Under våren har RM Auctions bytt kopplingen, bromsarna, avgassystemet och gjort en fullständig motorservice för att få bilen rullande efter alla år den har stått stilla. Till och med den grå originalklädseln finns kvar och ser ut att ha en hälig patina. Alla intäkter från försäljningen kommer att doneras till Jerry Lee Foundation som är en multinationell organisation som arbetar för att motverka fattigdomsrelaterade problem, främst kriminalitet.