Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Patrik Lindgren

Bonus för elbilar och straffavgift för vanliga bilar föreslås

Regeringen har tillsatt en utredning som i december ska presentera förslag för hur el-, biogas och etanolbilarna ska öka. Redan nu avslöjas att det kan bli aktuellt med både straffavgifter och bonusar.

Regeringens utredningsgrupp ska i december presentera ett förslag för hur antalet el-, biogas och etanolbilar ska bli fler men redan nu avslöjas delar av det kommande förslaget.

 – Man får en bonus om man köper en bil med låga utsläpp och en malus - en avgift - om man köper en bil som släpper ut mycket, säger regeringens utredare Thomas B Johansson till SR – Ekot.

 Enligt förslaget ska ett system med en skala införas, där bilar som släpper ut mycket koldioxid får betala höga straffavgifter medan de som släpper ut lite eller inget alls får bonusar. Som mest ska det handla om 40 000 kronor i avgift för en bensin- eller dieselbil som släpper ut mycket koldioxid. I andra änden av skalan finns en bonus på max 48 000 kronor för bilar som drivs av el, biogas eller etanol och släpper ut lite koldioxid. Det kan dessutom bli aktuellt med en extra bonus för elbilar i syfte att sporra elbilstillverkningen.

 Det föreslagna bonus- och malussystemet ska bara gälla för nyregistrerade bilar.