Anders Borg Foto: Finansdepartementet

Borg & Co vill se höjda fordonsskatter för att rädda skolan

Regeringen med finansminister Anders Borg i spetsen vill höja diverse olika skatter, däribland fordonskatten med uppemot 1,5 miljarder kronor.

Den svenska skolan halkar efter rejält enligt OECD:s återkommande internationella PISA-rapport som i sin senaste upplaga presenterades i december förra året.

I en intervju med Sveriges Radio i helgen berättade finansminister Anders Borg (M) att regeringen är beredd att höja vissa skatter för att satsa på bland annat skolan. En av de skatter som nämns är fordonsskatten som vid höjning skulle inbringa ytterligare 1,5 miljarder kronor till statskassan.

I reda pengar för gemene bilägare skulle det i genomsnitt innebära 200 kronor extra årligen för en bensinbil och 500 kronor extra för en dieselbil.

Oppositionen med socialdemokraterna i spetsen är kritiska till Borgs uttalande och ser det som rent valfläsk för att blidka svenskarna som allt mer reagerar mot skattesänkningarna. Sverigedemokraterna är också kritiska till utspelet från regeringen som även innehåller höjd skatt på alkohol och tobak:

– Fordonsskatten drabbar de som inte bor i Stockholms innerstad, utan de som är beroende av bilen för att ta sig till jobbet. Det slår ju direkt emot den så kallade arbetslinjen, vilket är mycket märkligt. Om vi tar de andra punktskatterna: det kan ju vara populistiskt att säga att man vill höja skatten på alkohol och tobak. Men det man riskerar att göra med den skattehöjningen är att flytta ut handeln till den illegala handeln ute i bagageluckor, säger Sven-Olof Sällström, partiets ekonomiskpolitiska talesman, till Sveriges Radio.