Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
060731_borgerligt_ja
060731_borgerligt_ja
060731_borgerligt_ja
060731_borgerligt_ja

Borgare vill ha trängselavgifter med villkor

Borgarna har från början varit kritiska till biltullarna. Nu vill en gren av de borgerliga politikerna i Stockholm, under namnet borgerligt ja, verka för ett ja i omröstningen.

Falangen av borgare har fem förslag till en förbättring av trängselavgifterna:

de fem första resorna ska vara gratis, förlängd betaltid, mer flexibel avgift som kan anpassas efter trafikflödet, Stockholm ska ha kontrollen och en del av medlen ska gå till förbättringar av stadens infrastruktur. Borgerligt ja hoppas att dessa förändringar kan hjälpa få fram ett ja i omröstningen.

- Vi vill minska krånglet, garantera att en del av inkomsterna gagnar också de bilister som sällan åker kollektivt och säkerställa att inte onödigt höga avgifter tas ut. Minskar trafiken mer än beräknat kan också avgiften minskas. Dessutom är det viktigt att kontrollen över avgiften flyttas från riksdag och regering till stockholmarna, säger Nina Ekelund, ordförande för Borgerligt ja och partistyrelseladamot för Kristdemokraterna.

Trängselavgifterna har uppfyllt högt ställda förväntningar, säger gruppen som därför uppmanar stockholmarna att rösta ja när omröstningen hålls den 17 september.

- Brukaravgifter för bättre framkomlighet är klassisk borgerlig politik, medan långa köer är gammaldags socialism. Därför är det hög tid för oss i borgerligheten att ompröva vårt nej till trängselavgifterna. Vår berättigade ilska över att avgifterna kom till i odemokratisk kohandel får inte låsa våra positioner, säger Anders Wijkman, vice ordförande i Borgerligt ja och EU-parlamentariker för Kristdemokraterna.