Bortglömd Bertone-samling auktioneras ut

Legendariska designhuset Bertone, som ritade allt från Volvo 262 till Lamborghini Countach, gick i konkurs 2014. Redan 2011 auktionerades några av företagets ikoniska konceptbilar ut och 2015 följde ytterligare en auktion.

Och där skulle man kunna tro att historien om Bertone tog slut. Men icke...

Det har nämligen uppdagats att en hel samling blivit "bortglömd".

Den bortglömda samlingen kommer att gå under klubban i år. Första auktionen hålls i maj och den andra i oktober. Anledningen till varför man inte tar allt på en gång är för att objekten är så många.

– Det är omöjligt att erbjuda hela Bertone-samlingen på auktionen i maj eftersom vi så gott som varje dag hittar någon nytt värt att uppmärksamma, säger Tommaso Marchiaro, chef för auktionsfirman Aste Bolaffis bilavdelning, till motorsajten Auto Classics.

Samlingen, som består av allt från ritningar till modeller, tygtester och konceptbilar, har fram tills nu legat bortglömd i Bertone Stiles högkvarter i nordöstra Turin.

Bertone Stile var Carrozzeria Bertones ”designgren” och slog upp portarna 1972. Anläggningen stängde samma dag som företaget gick i konkurs och har sedan dess stått orörd likt ett spökslott. Endast ett fåtal personer ska ha varit inne i lokalerna sedan företaget stupade 2014.

Hur samlingen återupptäcktes förtäljer inte historien, men nu har italiensk domstol hur som helst beslutat att allt material ska säljas.

Firman som håller i auktionen, redan nämnda Aste Bolaffi, har funnits i 130 år men faktum är att auktionen i maj är firmans första med inriktning på klassiska bilar. Snacka om debut.

Exakt vilka Bertone-fordon som kommer att säljas på den första auktionen vet vi i dagsläget inte, men några av dem är Ferrari 430 F1 Nuccio och 8C Competizione Pandion (Bertones sista konceptbilar, den sistnämnda bilden ovan), Nuccio Bertones egen Alfa Romeo 90 samt en BMW Z3 M Roadster.

Alla bilar som säljs kommer med full dokumentation, bilder, projektbeskrivningar, eventuella troféer med mera. Så vill du äga en bit italiensk designhistoria har du din näst sista chans nu!

Utöver den bortglömda Bertone-samlingen kommer även ett 50-tal andra, häftiga bilar att säljas. Däribland en ovanlig Iso Rivolta Isetta från 1955,  en Porsche Carrera RS 2.7 från 1973, en vit Ferrari 512 Bbi från 1981 samt en Lancia Hyena Zagato från 1992.

Auktionen kommer att hållas den 23 maj på ACI-banan i Milano.

Se vårt Bertone-bildspel nedan!