Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Mercedes AG

Bortglömd Måsvinge åter i Mercedes ägo

Mercedes 300 SL är en av världens mest eftersökta veteranbilar. Ända kan vissa exemplar gå under radarn. Som denna, den 43:e tillverkade, som Mercedes nu har köpt tillbaka. Skicket är… patinerat.

Perfekt skick och välputsade. Så känner vi bilarna från Amelia Island Concours d'Elegance i Florida. Men i år ställdes även denna minst sagt kantstötta Mercedes 300 SL från 1954 ut – av Mercedes själva dessutom.

Bilen kan utan tvekan sorteras in som ”ladugårdsfynd” eller ”garagefynd” rättare sagt. Det rör sig om bil nummer 43 av 1 400 tillverkade coupéer med egenheter som bultade skärmbreddare och handknackad grill.

Foto: Daimler AG

Bilen levererades ny till Miami och kördes ett par år innan den rullades in i en lagerlokal. En demontering har någon gång gjorts och den blå originallacken har slipats ner. Sedan blev den stående. Förutom avsaknad av originallack så är bilen helt original och står till och med på sin första uppsättning däck.

De har de senaste tio åren stått i ett garage i Ponte Vedra i väntan på en renovering men ägaren, samma som på 1950-talet, gav upp i slutet av förra året. En grundlig sådan skulle kosta över 4,5 miljoner och ta cirka två år.

Bilen värderades som den stod till cirka 900 000 dollar, närmare 8,54 miljoner kronor, av försäkringsbolaget Hagerty.

Foto: Daimler AG

Mercedes-Benz Classic Center i Irvine, Kalifornien, köpte bilen för ett hemligt belopp och har alltså ställt ut den på Amelia Island Concours d'Elegance och det tillsammans med systerbilen, chassi nummer 44. En bil som dock är tokrenoverad och i toppskick. Men kanske inte lika fängslande som bilen här.

Vad Mercedes ska göra med nummer 43 är i dag oklart. Vi hoppas att de inte gör någonting mer än de redan gjort – att montera strålkastarna, kofångare, kromlister och andra detaljer.

Foto: Daimler AG

Chassi nummer 43 har tidigare figurerat i Hagertys Youtube-serie Barn Find Hunter. Det klippet ser du nedan.Vill du läsa mer om Mercedes 300 SL, Måsvingen även kallad, ska du spana in Klassiska Bilar nummer 3/2019 som ligger på hylla nu. Där kör vi bilen tillsammans med Lancia Aurelia och Jaguar XK140, två andra odödliga klassiker.

https://youtu.be/hvPg00usX_w