Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Bortglömda bilmärken del 1

Nu ska vi få en historielektion i bilmärken som är bortglömda, bilmärken som en gång fanns och formade den bilindustri som vi har i dag men som förmodligen aldrig mer hamnar i rampljuset.

Antalet aktiva bilmärken i dag är stort, men hur är det med de gamla och bortglömda. Vilka är de och hur lyder deras historia? I en serie artiklar tänkte vi gå igenom bilmärken som i vissa fall finns kvar i minnet men som många gånger är helt bortglömda.

Vi börjar med nedanstående fem bortglömda bilmärken som därmed blir först ut i vår artikelserie.

Terraplane

Land: USA

Grundat: 1932

Nedlagt: 1938

Hur många har koll på Terraplane? Märket startades 1932 av Detroit-baserade Hudson Motor Car Company (även det ett bortglömt bilmärke). Till och med 1936 gick Terraplanes bilar under eget namn (till en början under Essex-Terraplane, därefter bara Terraplane). 1938 kallades bilarna Hudson-Terraplane för ett kort tag innan märket helt lades ned. På bilden ser vi en Terraplane Deluxe Roadster av okänd årsmodell.

Delahaye

Land: Frankrike

Grundat: 1895

Nedlagt: 1954

Namnet kan kännas en aning engelskt eller amerikanskt men är franskt. Delahaye Automobiles grundades redan 1895 av Émile Delahaye. Till en början var det båtmotorer som var i fokus men parallellt med det tillverkades även bilar i liten omfattning.

1903 tillverkade Delahay en fyrcylindrig motor med hela sju liters slagvolym. Den hade dubbla överliggande kamaxlar, men då det handlade om en båtmotor var Delahaye inte först i bilvärlden med tekniken. Det blev i stället Peugeot nio år senare.

På bilden syns en Delahaye 235MS från 1951. Just 235-modellen var märkets sista innan företaget lades ned 1954.

Troll

Land: Norge

Grundat: 1956

Nedlagt: 1958

Jo då, Norge har haft fler bilmärken än Think och Kewet. Troll Plastkarosseri och bilindustri presenterade sin första modell för pressen den 6 november 1956. En modell med något så ovanligt som kaross i glasfiber. Det var en sportbil och under huven satt en tvåcylindrig maskin på 0,7 liter och 30 hästkrafter. Det fanns dock planer på att byta ut denna mot en Saab-motor, men så blev det aldrig. Första exemplaret levererades till kund den 1 maj 1957 och därefter trodde företaget förmodligen att framtiden var ljus. Men Troll fick tillstånd av norska staten att sälja endast 15 bilar på grund av ett handelsavtal med bland annat Sovjetunionen som gick ut på att köpa bilar från öst i utbyte mot fiskeprodukter. Därför blev Troll inte långvarig. I början av 1958 var konkursen ett faktum.

Trident

Land: England

Grundat: 1966

Nedlagt: 1977

Brittisk sportbilstillverkare som grundades 1966 i kölvattnet efter TVR:s finansiella problem åren innan.

Tridents första modell, Clipper (bilden), baserades på en prototyp framtagen av TVR. Formerna stod italienska karossfirman Fissore för och under huven fanns en V8 på 4,7 liter från Ford. Clipper efterföljdes av modellerna Venturer (som egentligen var en Clipper men med V6-motor) och Tycoon.

Mellan 1967 och 1977, med ett par års uppehåll första halvan av 1970-talet, tillverkades 39 Clipper, 84 Venturer och 7 Tycoon. 1999 startade en ny biltillverkare vid namn Trident, men 2002 ändrades namnet till Broadley Performance Vehicles.

Lloyd

Land: Tyskland

Grundat: 1908 (1949)

Nedlagt: 1961

Det finns två bortglömda bilmärken med detta namn. Detta stycke handlar inte om det brittiska utan det tyska företaget. De båda biltillverkarna hade inget mer gemensamt än just namnet.

Tyska Lloyds historia börjar redan 1908 när rederiet Norddeutscher Lloyd  (grundat 1857) startade Norddeutsche Automobil und Motoren Actien Gesellschaft. Men det var inte förrän 1950 som tyska bilar med namnet Lloyd för första gången såg dagens ljus (bland annat lastbilar med namnet Hansa-Lloyd fanns redan från 1910-talet) efter att Carl F W Borgward (det namnet behöver knappast någon närmare presentation) grundat Lloyd Maschinenfabrik GmbH 1949, exakt 20 år efter att han med partners köpt aktiemajoriteten i Hansa-Lloyd AG.

Tyska Lloyd tillverkade en lång rad olika modeller mellan 1950 och 1961, året då Borgward-gruppen gick i konkurs. På bilden ovan ses en av Lloyds populäraste modeller Alexander TS som tillverkades från 1958 och fram till nedläggningen.

Är det något av bilmärkena ovan som du minns eller har någon relation till? Det är fritt fram att plocka fram gamla minnen och berätta för oss andra med en kommentar.