Bortglömda bilmärken del 2
Vi fortsätter historielektionen om bortglömda biltillverkare, bilmärken som en gång fanns och formade den bilindustri som vi har i dag men som förmodligen aldrig mer hamnar i rampljuset.
Antalet aktiva bilmärken i dag är stort, men hur är det med de gamla och bortglömda. Vilka är de och hur lyder deras historia? I en serie artiklar går vi igenom bilmärken som i vissa fall finns kvar i minnet men som många gånger är helt bortglömda.
Du som missade del ett kan läsa den här. I del två här nedan listar vi ytterligare fem bortglömda bilmärken.
Panhard
Land: Frankrike
Grundat: 1886
Nedlagt: 1967 (men namnet används än i dag)
Panhards historia började egentligen redan i begynnelsen av 1800-talet med sadelmakeri, hästvagnsuthyrning och maskiner för träbearbetning. Men det var inte förrän 1886 som Panhard, som vi minns det i dag, bildades när René Panhard och kompanjon Èmile Levassor fick de franska rättigheterna för licenstillverkning av tyska Daimlers motorer.
Under 1800-talets sista årtionde byggde Panhard & Levassor några av världens första bilar, men Panhard är i dag mest kända för modellerna som släpptes efter andra världskriget, i synnerhet sportbilen Junior, PL 17 (bilden, även kallad bara 17) och 24 som var märkets sista modell.
Tro det eller ej, men Panhard har numera en svensk koppling.
1955 köpte Citroën 25 procent av Panhard för att tio år senare införliva hela företaget i bolaget. 1967 upphörde Panhards tillverkning av personfordon och fokus blev i stället militära fordon. 2012 köpte Renault Truck Defense upp Panhard för drygt en halv miljard kronor. Det är här Sverige-kopplingen finns: Renault Truck Defense är nämligen en del av AB Volvo.
EMW
Land: Tyskland
Grundat: 1952
Nedlagt: 1955
Många känner antagligen inte till EMW:s brokiga historia som egentligen är bra mycket längre än mellan de årtal som nämns ett par rader längre upp. Grunderna till Eisenacher Motoren Werk, EMW, lades redan 1896 när Fahrzeugfabrik Eisenach bildades. Det byggdes bilar, motorcyklar och cyklar på den tiden. De två sistnämnda fordonstyperna såldes under varumärket Wartburg.
På 1920-talet fick Fahrzeugfabrik Eisenach finansiella problem, det var då BMW klev in i bilden. För en miljon riksmark köpte den bayerska billtillverkaren vad som senare skulle bli EMW. Året var 1928, alltså samma år som BMW lade till bilproduktion vid sidan om flygmotor- och motorcykelproduktionen.
Problemet var att BMW:s Eisenach-fabrik låg i vad som kom att bli DDR, det vill säga Östtyskland. Efter andra världskriget övergick fabriken i statlig, sovjetisk ägo. Produktionen av BMW-modeller fortgick (därav fronten med BMW-njurar) och BMW i västtyska München var förstås inte glada. Efter påtryckningar ändrades därmed namnet, från BMW till EMW, samtidigt som logotypen, BMW:s klassiska propelleremblem, fick röda fält i stället för blåa.
1955 lades EMW ned och ersattes av Wartburg vars första modell, Typ 311, såldes parallellt med EMW 309 som egentligen var en IFA F9. För att inte röra till det än mer slutar vi härmed historielektionen om EMW.
Hillman
Land: England
Grundat: 1907
Nedlagt: 1979
William Hillman grundade tillsammans med partnern Breton Louis Coatalen företaget Hillman-Coatalen 1907 efter att ha lämnat både symaskins- och cykelbranschen i brittiska Coventry. Första modellen blev 24HP Hillman-Coatalen, men redan 1910 bröt de båda kollegorna upp och Coatalen lämnade för konkurrenten Sunbeam. Företaget tog därefter namnet Hillman Motor Car Company.
Innan företaget togs över av Humber 1929 hann Hillman tillverka ett tiotal olika modeller, plus ett par olika bilar för automobilltävling. Eran med Humber som ägare var kortvarig eftersom stora koncernen Rootes tog över redan 1931. Därmed blev Hillman plötsligt syskonmärke till bland annat Sunbeam.
Det var under Rootes styre som Hillman skapade bilar som det talas om än i dag, inte minst Hillman Imp som vi visar på bilden ovan. Ser du förresten vem som sitter bakom ratten? Jo då, Gunnar Friberg. Året var 1964 då vi testade Imp för första och enda gången.
1967 köpte Chrysler upp Hillman från Rootes. De två sista Hillman-modellerna Avenger och Hunter såldes med Chrysler-emblem i nosen sista åren innan Peugeot köpte Chryslers europeiska del 1979. Avenger fick leva kvar till och med 1981, men då hette den Talbot Avenger. Än i dag äger Peugeot rättigheterna till namnet Hillman.
Studebaker
Land: USA
Grundat: 1852
Nedlagt: 1967
Studebaker är ett av många klassiska bilmärken från USA. Märket borde egentligen ha hetat Studebecker, men som så många gånger i historien ändrades ett europeiskt namn till ett mer engelskklingande vid immigration till Nordamerika.
Fem Studebaker-bröder startade föregångaren till Studebaker 1852 för att tillverka hästvagnar.
1897 började verksamheten att riktas mot vad man kallade hästlösa vagnar, det vill säga automobiler. Till en början trodde företaget mycket på eldrift men fick till sist ge sig för förbränningsmotorns intåg. 1911 upphörde elbilstillverkningen helt och hållet och märket Studebaker, så som vi tänker oss det, bildades. Vad som däremot inte upphörde var hästvagnstillverkningen.
Under 1920-talet lanserade Studebaker många framgångsrika modeller med pampiga modellnamn där kanske Commander är den mest kända medan Dictator är svårast att glömma. Efter att ha repat sig från börskraschen 1929 lanserade man modellen Champion 1939. Den fick Studebakers försäljningssiffror att skjuta i höjden.
1954 gick Studebaker ihop med ett annat bortglömt bilmärke, Packard, för att klara den tuffa ekonomiska situationen som framför allt General Motors och Ford skapat i form av konkurrens. Studebaker-Packard-eran tog fram en serie bilar under namnet Hawk. Med framför allt dessa, bland annat Silver Hawk 1957 (bilden) klarade sig Studebaker ytterligare några år innan produktionen helt upphörde 1966.
Datsun
Land: Japan
Grundat: 1931
Nedlagt: 1986 (återuppstånden 2013)
DAT Motorcar Company bildade bilmärket Datson 1931 efter att ha varit verksamma inom den japanska bilbranschen sedan 1914. Tre år senare, 1934, tog det nybildade bilföretaget Nissan Motor Company över DAT och man passade i samma veva på att ändra namnet Datson till Datsun. 1935 påbörjades storskalig produktion enligt Fords modell. Bilen man byggde var i princip en Austin Seven.
Bilproduktionen lades ned 1937 till förmån för militära fordon på grund av andra kinesisk-japanska kriget och andra världskriget. Datsun återupptog biltillverkningen igen först 1947, fortfarande med Austin-baserade modeller. Först under 1950-talets andra hälft kom märket med egna modeller.
Datsun lanserade under framför allt 1970-talet en lång rad av modeller som blev kända över stora delar av världen, även här i Sverige. Många av dessa såldes även under Nissan-varumärket vilket har påverkat spridningen.
Några av de mer kända modellerna är Bluebird, Cherry, 120Y (bilden), 240Z, 260Z och 280Z.
Datsun lades ned 1986 men under 2012 meddelade Nissan att de bestämt sig för att putsa av dammet från namnet och använda det igen, denna gång på lågprisbilar främst ämnade för tillväxtmarknader, bland annat Indien och Indonesien. Sommaren 2013 presenterades småbilen Go.
Är det något av bilmärkena ovan som du minns eller har någon relation till? Det är fritt fram att plocka fram gamla minnen och berätta för oss andra med en kommentar.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se