Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Bosch

Bosch ska rädda dieselbilen med ny teknik

Tyska Bosch säger sig ha tagit fram ny teknik baserad på befintliga komponenter som sägs sänka NOx-utsläppen från dieselbilar rejält.

Dieselbilarnas framtid är, inte minst sedan dieselgate drog igång, ett diskussionsämne som nästan saknar motstycke. Utsläppen från dieseldrivna fordon, framför allt bilar, har varit under lupp under några år och främst har det handlat om kväveoxiderna, NOx, som inte bara påverkar miljön utan också människor genom att irritera våra luftvägar och skada våra lungor. 38 000 människor världen över sägs årligen dö i förtid på grund av utsläppen från dieselfordon (inte bara bilar).

Dieselbilen ser med andra ord ut att fortsatt få det hett om öronen. Är dieselbilens framtid hotad? Inte om vi får tro på Bosch som under sin årliga presskonferens i går presenterade ny teknik som sägs sänka NOx-utsläppen från dieselbilar drastiskt.

– Diesel har en framtid. I dag vill vi, en gång för alla, avsluta debatten kring dieselns vara eller icke vara, säger Boschs vd Volkmar Denner.

Lådan bak på bilen på bilderna här är inte en del av den nya tekniken. Lådan, kallad PEMS, är helt enkelt mätutrustningen som hängs på en bil för att mäta utsläppen vid verklig körning på väg. Foto: Bosch

Med Boschs nya teknik ska biltillverkarna redan i dag kunna sänka utsläppen av kväveoxider så pass kraftigt att bilarna uppfyller framtidens betydligt hårdare utsläppskrav. Den nya tekniken baseras på redan existerande komponenter där en ny bränsleinsprutningsteknik kombineras med ett nytt luftledningssystem och ett smart temperaturregleringssystem.

– Bilar som utrustas med Bosch senaste dieselteknik kommer klassas som utsläppssnåla fordon samtidigt som de förblir prisvärda, säger Boschs vd.

Foto: Bosch

I dag får en dieselbil maximalt släppa ut 168 milligram NOx per kilometer (Euro 6-standarden säger 80 milligram men EU tillåter överskridande på 110 procent, vilket ger 168 milligram). Detta maxtak sänks 2020 till 120 milligram (50 procents överskridande tillåts då, det vill säga 80 multiplicerat med en faktor om 1,5).

Varken dagens begränsning eller den som träder i kraft om två år ska vara några problem för Boschs nya teknik för dieselbilar. Enligt den tyska elektronik- och teknikgiganten kan en dieselbil med nya tekniken släppa ut så lite som 13 milligram kväveoxider per kilometer, nästan en tiondel av den mängd som tillåts från och med 2020. 13 milligram per kilometer är inte en siffra som uppmätts med den fabulerande NEDC-körcykeln utan den har registrerats vid verklig körning på väg (RDE).

13 milligram NOx per kilometer vid verklig körning, nästan 13 gånger mindre än vad som i dag är tillåter att släppa ut. Foto: Bosch

Innan eldriven mobilitet slagit igenom fullt ut tror Bosch på att fortsätta att effektivisera förbränningsmotorn. I nästa steg mot ännu smartare och utsläppsfria förbränningsmotorer utforskar Bosch möjligheterna med att ta hjälp av artificiell intelligens.