Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Bosch utvecklar kameraövervakning inne i bilen

Flera biltillverkare satsar på kameror för att hålla koll på allt som finns utanför bilen. Nu kommer underleverantören Bosch med ett kamerasystem som ska se vad som pågår inne i bilen. Om två år ska de första bilarna säljas med den nya tekniken.

I väntan på självkörande fordon ska bilarna lära sig att identifiera misstag från föraren. Det ska ske med hjälp av kameror och AI-teknik. Det är underleverantören Bosch som utvecklat en teknik som ska vara klar för montering i bilar om två år.

2022 – när tekniken ska vara klar – skärper EU sina regler för trafiksäkerhet och Bosch hoppas att deras utrustning ska hjälpa till att förhindra olyckor. EU-kommissionens nya krav beräknas rädda mer än 25 000 liv och förebygga minst 140 000 allvarliga skador i trafiken inom unionen.

– Med hjälp av AI-teknik och kameror kan vi förebygga trafikolyckor och göra fordonet till en livräddare. Det är först när bilen vet vad föraren och passagerarna gör, som körningen kan bli säkrare, säger Harald Kröger, ledningsgruppsledamot hos Bosch, i ett pressmeddelande.

Kamerorna ska övervaka föraren och passagerarna i bilen och identifiera saker som mikrosömn, distraktion och snurrade säkerhetsbälten.

– Med hjälp av AI-teknik och kameror kan vi förebygga trafikolyckor och göra fordonet till en livräddare. Det är först när bilen vet vad föraren och passagerarna gör, som körningen kan bli säkrare, säger Harald Kröger.

Bilen ska med hjälp av AI, eller "machine-learning", lära sig förarens mönster baserade på inspelningar av verkliga körsituationer. En kamera i ratten ska upptäcka om föraren är på väg att somna eller om föraren blir distraherad av något i bilen. Bilen ska då kunna varna föraren samt ge assistans.

Tekniken finns till viss del redan i dag. I nya Subaru Forester ser bilen om föraren tittar åt sidan under en längre tid och varnar då med hjälp av en signa. Bosch system är en vidareutveckling där även bilens passagerare övervakas. Den berättar även vilken position passageraren sitter i och justerar airbagen och bältessträckare, för att säkerhetsställa bästa möjliga skydd. Systemet förhindrar även passagerarsätets airbag att lösas ut om en bilbarnstol finns på sätet.

Bosch kamera ska också kunna användas för att justera sittposition, backspeglar och ratthöjd efter vem som sitter på förarplatsen.