Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Bose fantastiska aktiva fjädring du aldrig kan köpa

Högtalartillverkaren Bose utvecklade i hemlighet ett aktivt fjädringssystem som ter sig vara helt fantastiskt. Men det kommer aldrig att komma i produktion.

https://youtu.be/3KPYIaks1UY

Den amerikanska högtalartillverkaren Bose är som sig bör mest kända för sina högtalare. Men företagets grundare Amar Bose intresserade sig redan under 1950-talet av fjädringssystem som skulle eliminera problemet med potthål.Under 1980-talet startades ”Project Sound” upp, ett projekt som gick ut på att utveckla ett fjädringssystem som kunde förutse ojämnheter i vägen och kompensera för dem. Ett minst sagt ambitiöst projekt som företaget arbetade med under en mycket lång tid.

Två Lexus LS inhandlades, en ställdes åt sidan och en började de arbeta med. 24 års arbete kulminerade 2004 när systemet presenterades, de båda LS-bilarna visades sida vid sida och uppvisade en oerhört imponerade teknisk bedrift. Bilen till synes flöt fram över vägbanan, och som en ren gimmick kunde bilen även hoppa över lägre hinder. Men några kommersiella framgångar blev det aldrig, helt enkelt på grund av att systemet hade en alldeles för hög vikt och kostnaden var smått astronomisk. Synd, då det verkar vara ett av de mest komfortabla systemen i bilvärden, även med dagens mått.

Som bekant har Mercedes utvecklat ett liknande system som de introducerade när dagens generation S-klass lanserades under 2013, då under namnet ”Magic Body Control

”. Kan det vara så att Mercedes har sneglat på Bose?Även Lotus har utvecklat ett liknande system redan i början av 1980-talet, något som bland annat kom att användas inom Formel 1. Hur detta såg ut kan du se nedan.

https://youtu.be/iPQ66fW9RAM