Bowler EXR S – offroad för gatan

Här är gatversionen av Bowlers extrema offroadmonster EXR. Med ett S på slutet av namnet får den 550 hästkrafter starka rallybilen numera köras på gatan.

EXR S har tagits fram av Bowler efter tryck från kunder som velat ha en gatlaglig version av rallybilen EXR. Bilen har tagits fram med fokus på att behålla väghållning och viktfördelning från rallybilen, även om upphängningen mjukats upp lite för att bättre passa vanliga vägar.

 Samtidigt har bilen, i brist på FIA-restriktioner ute i asfaltsdjungeln, fått över 200 hästkrafter till. Från 300 hästkrafter i EXR levererar nu den fem liter stora V8:an numer 510 hästkrafter och 620 newtonmeter till alla fyra hjul via en sexväxlad automatlåda som går att växla med paddlar på ratten. 0-100 går på 4,2 sekunder och toppfarten är elektroniskt begränsad till 250 kilometer i timmen.

 Inredningen är lite mysigare i EXR S än i den råbarkade rallybilen, men lyxen sträcker sig till luftkonditionering och läderstolar. Eluppvärmda stolar och vindruta är tillval, precis som 22-tumshjul med lite grövre däck. Andra tillvalsalternativ är rallybur enligt FIA-reglementet. Det går att välja till en lite enklare bur som underlättar insteget för de som inte orkar gymnastisera sig in bakom ratten.

 Utifrån sett följer EXR S sitt rallysyskons linjer, vilket betyder stora luftintag för bromsar och motorn. Det som skiljer sig mellan de två är att EXR S utrustats med riktigt glas i stället för plastrutor och i instrumentpanelen sitter en GPS.

 Priset för en grundutrustad Bowler EXR S är motsvarande 1,7 miljoner kronor i England.