Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
070703-porsche-audi-r4070703-porsche-audi-r4070703-porsche-audi-r4
070703-porsche-audi-r4

Boxster och Cayman ger tyskt samarbete

Porsche har kommit överens med Audi om att samarbeta vid utvecklingen av nästa generation Boxster och Cayman. Audi kommer få sin egen version med beteckningen R4.

Sedan tidigare har det ryktats att Audi ska utveckla en mittmotorbaserad instegsmodell med beteckningen R4. Det som inte har varit känt är att den kommer att utvecklas parallellt med nästa generation av Porsche Boxster och Cayman.

Audi har för avsikt att ha en hel uppställning R-bilar i sitt modellprogram. Instegsmodellen R4, R6 som kommer att vara prissatt och motorbestyckad mellan Boxster/Cayman och Porsche 911, R8 som nyligen lanserats (plus en cabrioletversion under nästa generation R8) samt R10, en supersportbil som baseras på den TDI-motoriserade Le Mans-vinnaren.

Nästa generation Boxster och Cayman (internnamn hos Porsche: Projekt 981) väntas vara färdig under 2010 eller 2011. Audis egen version R4 kommer dock att skilja sig från de två Porschemodellerna genom att ha fyr- och femcylindriga motorer samt drivning på alla fyra hjul. Boxster och Cayman kommer att behålla bakhjulsdriften och de sexcylindriga boxermotorerna.

Designmässigt kommer Audis och Porsches instegsmodeller inte att dela några element. Troligt är dock att de kommer att använda sig av samma DSG-växellåda med dubbelkoppling och samma sorts lättviktskaross i aluminium.

Många menar att kommande Audi R4 kommer att konkurrera med nydesignade TT. Men de båda modellerna kommer ändå att rikta sig mot olika kundkategorier då Audi TT erbjuds med framhjuls- och fyrhjulsdrift samt motorn fram till skillnad från R4 som är strikt fyrhjulsdriven och har motorn bakom sätena.