Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Bra start på bilåret 2011

2011 års nybilsförsäljning har börjat bra. Siffrorna för januari visar att det såldes 24 procent fler bilar än samma månad förra året och det går uppåt även för Saab.

2011 ser ut att kunna bli ett bra år för bilindustrin i Sverige. När branschorganisationen Bil Sweden nu redovisar försäljningssiffrorna för januari månad framgår det att året har inletts med en liten kickstart. Under januari nyregistrerades 19 244 personbilar, vilket är en ökning med 24 procent jämfört med januari 2010.

Dieselbilarna fortsätter att dominera marknaden. I januari var hela 60,8 procent av alla nya bilar dieseldrivna. Det är en den största dieselandelen någonsin för en enskild månad och för bara ett år sedan var andelen 44,6 procent. Även de bränslesnåla bilarna ökar kraftigt. Personbilar med koldioxidutsläpp om högst 120 g/km ökade under januari med 77,2 procent.

I märkestoppen hittas som vanligt Volvo ensamt på förstaplats, följt av Volkswagen, Ford och BMW men på listan över de mest sålda bilmodellerna har Volvo fått lämna ifrån sig förstaplatsen. Januari månads mest sålda bil var Volkswagen Golf. Volvo V70 tar andraplatsen men den utmanas av nykomlingen V60 som endast ligger 57 enheter efter. Vi noterar även att nya Saab 9-5 har klättrar upp till 41:a plats på listan med 148 sålda bilar. Även för Saabs del ser 2011 ut att kunna bli ett bra år. Året inleddes med 471 sålda bilar under januari, vilket enligt Saab var ungefär som väntat.

– Försäljningen i januari är i linje med våra förväntningar. Dock känns det bra att vi redan nu kan se att februari kommer innebära en fortsatt ökning. Vi kommer under våren att presentera ett antal spännande nyheter, bland annat den för Sverige viktiga Saab 9-5 SportCombi vilken får premiär på bilsalongen i Genève om en knapp månad, säger Magnus Hansson, chef för Saab Sverige.

Läs mer