Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080818-bensinpris-vägprojekt080818-bensinpris-vägprojekt080818-bensinpris-vägprojekt
080818-bensinpris-vägprojekt

Bränslepriserna kan stoppa vägprojekt

De samhällekonomiska kalkylerna för hundratals väg- och järnvägsbyggen görs just nu om. De rekordhöga bränslepriserna kan göra att projekt som tidigare ansetts lönsamma kan nu bli olönsamma och läggas ned. Vägprojekt löper störst risk att drabbas.

Som om det inte vore illa nog att många ofrivilligt tvingas ställa bilen på grund av rekordhöga bränslepriser kan en annan effekt bli att det snart inte finns några vägar kvar att köra på. Eller ja, riktigt så långt ska det väl inte behöva gå. Men Professor Jonas Eliasson, Vägverkets och Banverkets expert på samhällsekonomiska kalkyler, menar att många framtida vägprojekt kan ligga i farozonen på grund av de höga bränslepriserna. Vart femte år revideras Vägverkets och Banverkets beräkningar på hur lönsamma deras planerade väg- och järnvägsprojekt är. Detta är nödvändigt då olika faktorer kan påverka de planerade byggena i olika riktningar.

– I och med att vi ser ett högre bränslepris redan nu och vi förväntar oss också högre bränslepriser vart efter så kommer säkert fler och fler järnvägs- och kollektivtrafikprojekt att anses mer lönsamma och mer angelägna. På motsvarande sätt kommer vägprojekten att bli mindre samhällsekonomiskt lönsamma, säger Jonas Eliasson till SR – Ekot.

En avgörande faktor i dagsläget är bränslepriserna, och de nya kalkylerna påverkas i hög grad av dessa. Då råoljan väntas bli dyrare igen och politikerna förväntas höja koldioxidskatterna räknar man nu med att bensinen ska kosta 16,20 kronor per liter under de närmaste åren, rapporterar SR – Ekot. Ett av de stora vägprojekt som kan komma att drabbas är Förbifart Stockholm. När man tidigare har räknat på ett bensinpris på 12 kronor litern har projektet ansetts samhällsekonomiskt lönsamt. Men när bensinen blir dyrare körs det mindre bil, vilket minskar projektets samhällsnytta. Det kan i stället anses var bättre att investera pengarna i järnvägsprojekt som inte är beroende av bensinpriset. Jonas Eliasson kan ännu inte säga om Förbifart Stockholm kommer anses vara lönsamt även efter att de nya beräkningarna utförts.

– Det vet vi fortfarande inte. Tittar man enbart på den formella lönsamheten på förbifarten, är den inte jättehög. Den beräknas vara samhällsekonomiskt lönsam, men den klarar ribban nätt och jämnt, säger Jonas Eliasson till SR – Ekot.

Läs mer