Brilliance bygger MPV med BMW-nos

Har BMW börjat bygga transportbilar? Nej, självklart inte. Bilen du ser på bilden har de BMW-typiska njurarna men är en Jinbei Haixing X30. Hur kan detta komma sig?

Kinesiska bilar med design kopierad från europeiska förebilder är ett populärt ämne i den europeiska bilindustrin. Många blir upprörda över de ofta väldigt uppenbara designstölderna, vissa blir bara roade. Oftast handlar det bara om att det kinesiska designteamet tycks ha varit ”inspirerade” av de europeiska bilarna men den här gången är det fråga om något helt annat.

 Bilen du ser på bilden ovan heter Jinbei Haixing X30 och tillverkas av kinesiska Brilliance som sedan flera år tillbaka är BMW:s kinesiska samarbetspartner. Brilliance har som synes inte bara inspirerats av utan helt sonika lånat den väldigt BMW-typiska njurformade grillen. Exakt hur BMW:s och Brilliance samarbetsavtal ser ut vet vi inte men vi kan anta att det inte ger Brilliance rätten att använda BMW-njurarna fritt.

 Jinbei Haixing är en hel serie små transportbilar och alla har mer eller mindre BMW-lika ansikten, allt från familjebussar till skåpbilar och små pickuper. Jinbei Haixing är 420 centimeter lång och har en 1,3-liters bensinmotor under huven som spottar ur sig 87 hästkrafter.