Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Bristande kvalitet tvingar Volvo till förändringar

Att Volvo har problem med produktionskvaliteten är ingen hemlighet. Nu har det gått så långt att man tvingas genomföra förändringar i ledningen.

Det är Dagens Industri som skriver om att Volvo har haft störningar vid produktionen av nya 90-serien (S90, V90 och XC90) som är större än vad företaget någonsin tidigare upplevt. Det har tvingat fram en omstrukturering i företagsledningen. Produktionsdirektör och inköpschef Lars Wrebo har fått lämna sin post och han ersätts, med start den 1 november, av spanjoren Javier Varela som har lång erfarenhet från PSA-koncernen som innehåller märkena Peugeot, Citroën och DS. Varela kommer endast att kliva i skorna som produktionsdirektör. Inköpschefsrollen hamnar i stället hos Peter Mertens som i dag är utvecklingsforsknings- och utvecklingschef på Volvo Cars.

– Peter Mertens får utökat ansvar och kommer att vara ansvarig både för forskning och utveckling samt inköp och kvalitet. Det är för att få en helhetssyn över hela kedjan och för att säkra att vi når våra mål när det gäller kvalitet och prestanda på det vi levererar., säger Annika Bjerstaf, pressansvarig på Volvo Cars, till Dagens Industri.

Även inom andra områden sker det förändringar. Henrik Green blir en del av ledningsgruppen då han får en helt nytillsatt roll med ansvar för produktionsplanering och kundservice. Hanna Fager blir samtidigt ny personaldirektör.

 Mattias Anderssons nya XC90 för 800 000 kronor är ett (skräck)exempel på de kvalitetsproblem Volvo lider av. Läs mer om det här.

Dagens Industri rapporterar även om, något som Teknikens Världs källor bekräftar, att Torslandafabriken ligger rejält efter produktionsplanen och att det är karosseriet där det felar mest, bland annat ska det bero på att robotar inte fungerar som tänkt.

Att Volvo har allvarliga problem med kvaliteten såg vi senast i förra veckan här på teknikensvarld.se när vi visade er Mattias Anderssons nyutplockade XC90 för drygt 800 000 kronor. Den är behäftad med många fel, bland annat väldigt dålig karosspassning, något som tydliggör problematiken som nämns i förra stycket.

Även amerikanska J.D. Powers årliga lista över biltillverkarnas kvalitet visar att Volvo just nu är fel på det. Av 33 märken placerades Volvo på plats 31 medan konkurrenterna hamnade i andra änden av listan.