Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Bristol Bullet Officiell - Det klassiska märket har återuppstått

Den klassiska brittiska biltillverkaren Bristol Cars har presenterat sin första nya bil på tolv år. Bristol Bullet är en kolfiber-roadster med V8 och former som flörtar med historien.

Bristol Cars försattes i konkurs under 2011, men köptes upp senare under samma år med syfte att börja tillverka bilar igen. Nu fem år senare står Bristol Bullet klar, märkets första nya modell på tolv år.

Bullet har byggts med syfte att fira Bristol Cars 70:e födelsedag och kommer passande nog endast byggas i 70 exemplar. Bilen får sin kraft ifrån en 4,8-liters V8 med 370 hästkrafter, men ska trots den stora motorn endast väga 1100 kilo. Det ska låta Bullet komma från stillastående till 100 kilometer i timmen på endast 3,8 sekunder. Toppfarten är begränsad till 250 kilometer i timmen.

Varje exemplar av bilen kommer att byggas för hand i Bristols fabrik i England och varje bil tar ungefär två veckor att bygga. Mekaniken kommer från BMW, motorn är till exempel från förra generationens BMW X5 och växellådan är en BMW ZF-låda. 

Storleksmässigt är Bullet ungefär lika stor som en Porsche Boxster, men den stora skillnaden mellan de båda är att Bullet inte har något tak. Är du ute och kör och det börjar spöregna är det bara att dyka för närmsta tak.

Vid första anblick är det lätt att missta Bullet för en klassisk bil. Den sägs vara kraftigt inspirerad av en aldrig visad prototyp som Bristol tog fram år 1966, och det syns. Inuti bilen är det dock modernt som gäller. Touchscreen, Wi-fi, och smartphonestöd - allt finns där.

Inte ska detta vara en engångsföreteelse heller. Bristol har inga planer på att sluta göra bilar, och jobbar på en GT-bil med hybridteknik under karossen som ska debutera innan 2020.

Välkomna tillbaka, Bristol.