Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
110304-bristol cars110304-bristol cars110304-bristol cars
110304-bristol cars

Bristol Cars i konkurs

Den klassiska, brittiska, men udda biltillverkaren Bristol Cars har gått i konkurs. Efter 65 års bilproduktion ser märket nu ut att ha nått vägs ände. Kanske någon jätte kan komma som räddande ängel? Volkswagen?

Brittiska Bristol Cars gick i konkurs tidigare i veckan. Anledningen är en tuff ekonomisk situation de senaste åren, inte minst i samband med den globala ekonomiska krisen 2009. Att Bristol Cars dessutom haft en något märklig affärsplan har inte underlättat. Produktportföljen anses ha varit alldeles för dyr samtidigt som försäljningssiffrorna har varit ohälsosamt låga. Lägg därtill höga kostnader för fabriken utanför Bristol där man handbygger de få bilarna och att man endast har ett showroom – placerat i dyra och fashionabla Kensington i London.

Förutsättningarna för att driva vidare Bristol Cars har, som du ser, inte varit de godaste.

London-firman RSM Tenon har utsetts till konkursförvaltare. Deras huvuduppgift nu är att se till att Bristol Cars kunder – som kallas lika excentriska och hemlighetsfulla som deras bilar – blir omhändertagna med fortsatt försäljning och service.

RSM Tenon hoppas nu att någon ska komma med ett bud på Bristol Cars, en ny ägare som kan föra det brittiska uddamärket vidare in i framtiden. Men frågan är om någon har lust att ta sig an det skuldtyngda företaget. Någon rik indier möjligtvis? Eller varför inte Volkswagen?

I dag tillverkar Bristol Cars modellerna Fighter, Blenheim, Blenheim Speedster, Blenheim Roadster och Series 6. Inga billigare bilar någon av dem. Från 1,5 till över 2,5 miljoner kronor. Se bildspelet nedan.

Bristol är kanske mest kända för sin udda placering av reservhjulet, nämligen innanför framskärmen.

Vad har du för erfarenheter, upplevelser och tankar om Bristol Cars? Kommentera nedan.

Uppdatering


Vi har, för den nostalgiska trippens skull, lagt ut två av våra Bristol-provkörningar genom tiderna. De båda modellerna det handlar om är 603 och Britannia. Klicka på länkarna nedan.

Provkörningar

Bristol 603 (TV 4/1978)

Bristol Britannia (TV 11/1990)