Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
091029-axon-pluginhybrid
091029-axon-pluginhybrid
091029-axon-pluginhybrid
091029-axon-pluginhybrid

Brittiska Axon visar ny snåljåp

Britterna vill också vara med i miljöracet och snart kommer en liten plug in-hybrid från Axon Automotive. Med en elmotor, en etanolmotor och former som påminner om gamla Honda Insight utlovas låga förbrukningssiffror.

 Det är faktiskt inte första gången vi får se Axons hittills ej namngivna plug in-hybrid. Bilen visades som koncept redan förra året men först nu är det klart att den ska sättas i produktion. Axon har fått ett bidrag på 22 miljoner kronor från Storbritanniens Technology Strategy Board och planen är att de första bilarna ska kunna säljas 2011. Bilarna ska byggas i små fabriker i Storbritannien, Irland, Spanien, Frankrike, Danmark och Holland och 2012 ska produktionen vara i full gång.

Axons plug in-hybrid använder en, vid det här laget, relativt konventionell drivlina bestående av en elmotor och en förbränningsmotor som vill ha etanol. När bilen körs i lugn takt inne i städer får elmotorn jobba själv. Först på längre resor eller i motorvägsfart vaknar etanolmotorn till liv och driver bilen framåt. Axon vill ännu inte avslöja några tekniska uppgifter om drivlinan men uppger att det genomsnittliga utsläppet ska vara lägre än 50 g/km.

Axons lilla bil är inte miljövänlig bara tack vare plug in-hybridsystemet. En stor del av förklaringen till varför den kommer att gå snålt går att finna i den aerodynamiska och lätta karossen. Axons bil påminner mycket om gamla Honda Insight sett till formerna och den tvåsitsiga kupén. Vi får inte se några bilder, men inne i kupén lovar Axon att det ska vara mycket stilfullt. Stolarna är klädda i en blandning av återvunna jeans och kritstrecksrandiga kostymer och dörrsidorna är gjorda i återvunnet kolfiber.

Axon är ett relativt nybildat företag men de är ändå inga nybörjare på lättviktsbyggen. För några år sedan visade britterna en lättviktsversion av Caterham 7 (jo det gick att göra den ännu lättare). Axon plockade bort vindrutan och bytte en mängd delar mot diton i kolfiber och fick på så sätt ned vikten med 20 procent.