Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Brittiska TVR hoppas på comeback – Griffith ska byggas 2022

För tre år sedan visade klassiska bilmärket TVR upp en ny sportbil döpt till Griffith.

Nu har TVR lagt fast en plan för de kommande 18 månaderna och anställt nya chefer som ska igång produktionen senast 2022.

TVR ska köpa V8-motorer från Ford till den nya modellen.

TVR:s nya ägare Les Edgar och operative chefen John Chasey har anställt Jim Berriman, en erfaren bilchef som tidigare arbetade hos Land Rover och Rolls-Royce, som vd och ansvarig för att sjösätta den ambitiösa planen.

Målsättningen är att senast 2022 börja bygga modellen Griffith, som visades på Goodwood Revival 2017, och på sikt skapa en affärsmodell som liknar Porsches.

Produktionen ska ske i Ebbw Vale i Wales, ett område som drabbats hårt av arbetslöshet sedan flera andra bilföretag lämnat området. Enligt Les Edgar finns det redan beställningar på Griffith till ett värde av 400 miljoner kronor i orderböckerna. Men det kommer att gå åt ytterligare cirka 450 miljoner för att få igång fabriken. Därför har Les Edgar skrapat ihop cirka 250 miljoner från olika investeringsfonder.

Drygt 500 personer har vardera lagt mellan 25 000 och 50 000 kronor i förhandsbeställningar och alla väntar på en First Edition av Griffith som ska kosta från 900 000 kronor och uppåt.

DUELL: Ford Mustang Bullitt vs Dodge Challenger

Ford har redan meddelat att de tänker lämna området och när Smart flyttar sin produktion från Wales hoppas TVR på stöd från lokala underleverantörer och myndigheter.

TVR har byggt prototyper och fått tillstånd att bygga 1 000 bilar per år till Europa och ytterligare 325 bilar till USA. Det ger en första produktionsvolym och något att växa ifrån.

På sikt är målsättningen att bygga cirka 2 000 Griffith per år vilket betyder cirka 200 anställda i fabriken.

Från basmodellen av Griffith ska TVR utveckla flera olika bilkoncept och på samma sätt som Porsche skapa flera alternativ från i grunden samma bilmodell. Räkna därför till exempel med en GT-modell av Griffith och kanske också en Shooting Brake.

PROVKÖRNING: Lusitano 300R

TVR ska köpa V8-motorer från Ford och från Fords effektuttag på 480 hästkrafter ska TVR kunna plocka ut ännu lite mer effekt. Över hälften av alla bilar från TVR som byggts åren 1946 till 2006 har en motor från Ford.

TVR har lovat en toppfart för Griffith på cirka 320 km/tim vilket betyder att TVR troligen behöver pressa fram över 500 hästkrafter från V8:an som i dag levererar 480 hästkrafter i Mustang Bullitt

.Lyckas TVR få igång produktionen väntar ytterligare samarbeten med Ford och en introduktion av hybriddrivlinor. Det finns en strategi för hur framtidens TVR-bilar ska få elektrifierade drivlinor och kanske också kliva bort från V8:orna.För att marknadsföra nya TVR kan det bli en motorsportsatsning och enligt företagsledningen är en egen serie med bara TVR-bilar något som lockar.

https://youtu.be/jx6cnp-JsR8