100428-bryssel-trängsel

Bryssel är Europas värsta trafikstad

Stockholms trafiksituation är inte så illa som man kan tro. I konkurrens med Europas största städer står sig Stockholm slätt. Ny statistik visar trängseln i 59 europeiska storstäder.

Vana bilpendlare vet att det inte alltid är lätt att ta sig in i, ut ur, eller genom den svenska huvudstaden. I värsta fall blir man stillasittande i långa köer. Men i jämförelse med storstäder ute i Europa så har stockholmspendlarna det väldigt bra. Det visar ny statistik från GPS-tillverkaren TomTom. I en undersökning rankas 59 europeiska städer efter hur många av huvudgatorna som är drabbade av trängsel under en dag. Om bilister endast kan köra i 70 procent av den tillåtna hastigheten, vilket innebär att en 1-timmesresa innehåller 20 minuter eller mer av förseningar, definieras trafiken som trög.

Värst är trafiksituationen i Bryssel där 37,7 procent av gatorna är drabbade av trängsel varje dag. Polens huvudstad Warzawa hamnar inte långt efter med en procentsats på 37,5 procent. För att få fram statistiken har TomTom analyserat data som samlats in under flera år av miljontals TomTom-användare. Genom anonym reseinformation har drygt 1,8 biljoner hastighetsmätningar samlats in. Endast städer med minst 500 000 invånare omfattas av undersökningen.

För många är det kanske förvånande att Stockholm hamnar först på plats 56. Stockholmstrafiken är därmed den fjärde bästa i hela Europa. I Stockholm går det trögt på endast 6,4 procent av vägarna under en dag. Att stockholmstrafiken upplevs som svårforcerad kan ha en enkel förklaring.

– Att trafikläget i Stockholm ser ut som det gör tror vi beror på att köerna och trängseln är väldigt koncentrerad kring de stora infartslederna under morgon- och eftermiddagsrusningen. Även om andelen långsamma vägar är få, kan man som förare ändå uppleva detta som frustrerande. Ofta tillbringar man ju tidsmässigt den största delen av resan på just de gator och vägar med mest trängsel, säger Anton Västberg, Enhetschef, strategisk planering på Trafikkontoret i Stockholm.

De 10 värsta städerna (hela listan via länk nedan)

1. Bryssel

2. Warszawa

3. Wroclaw

4. London

5. Edinburgh

6. Dublin

7. Belfast

8. Marseille

9. Paris

10. Luxemburg

Läs mer

Trafikträngsel i europeiska städer (pdf)