Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Glenn Lindberg

Bubblan läggs ned – får ingen efterträdare

Retromodellen av den klassiska Bubblan läggs ned, nya eldrivna I.D. Buzz får föra Volkswagens historiska arv vidare.

Volkswagen lägger ned produktionen av modellen Beetle. En modell som såg dagens ljus 2012 och som förde arvet vidare från New Beetle (1997) men framför allt Typ 1 (1938).

Volkswagens utvecklingschefen Frank Welsch har bekräftat detta för brittiska Autocar men för er som hänger här hos oss kommer inte detta som en överraskning. Redan förra året kunde vi berätta att modellerna Beetle och Scirocco var på gång att strykas i modellpaletten.

Tidigare har det ryktats om att cabrioletversionen av Beetle blir kvar då den är den enda utan tak i sortimentet men nu är det meningen av T-Roc ska ta den platsen 2020.

Volkswagen New Beetle 1997-2011

Retroversionerna av den klassiska Bubblan är gjord med historien i åtanke men man kan inte göra det om och om igen, menar Frank Welsch. Runt hörnet lurar nu eldrivna I.D. Buzz som kan ses som en modern upplaga av Folkabussen som kom 1950. I.D. Buzz får ta sig an rollen som märkets retromodell.

Volkswagen New Beetle från 1997 kan ses som den bil som startade retrovågen för 20 år sedan med uppföljare som Chrysler PT Cruiser, Chevrolet SSR och Mini.

Blir du sugen på lite läsning om den gamla Bubblans historia ska du ta del av vår uttömmande artikel ”Succébilen ingen ville ha” 

. På klippet nedan ser du slutet av produktionen av Volkswagen Typ 1.

https://youtu.be/IvexnlHf6oc