Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Bugatti bekräftar Chiron – toppar 480 km/h

Bugatti Veyron efterträdare kommer att få just det namn som har använts i förhandssnacket det senaste året. Chiron ska nya superbilen heta.

I förra veckan fick vi se de första linjerna tillhörande Chiron, Bugattis Veyron-efterträdare. Då visste vi inte med säkerhet vad modellen får för namn, det vet vi däremot nu. Det blir just Chiron, det bekräftar Bugatti i dag via ett pressmeddelande.

Namnet Chiron är inte taget ur luften. Chiron är nämligen efternamnet på den populära fabriksförare som tävlade och vann massor för Bugatti under 1920- och 1930-talen. Det var innan Formel 1-klassen officiellt bildades. Men monegasken Louis Chiron tävlade även i F1 från starten 1950 fram till 1958. I Formel 1 tävlade han bland annat för Maserati, Talbot-Lago (egentligen stallet Ecurie Rosier) och Lancia. Louis Chiron är dessutom den enda F1-förare genom tiderna som är född på 1800-talet (föddes den 3 augusti 1899).

Vad många kanske inte har koll på är att mitt under sin Formel 1-karriär körde Louis Chiron även rally. I en Lancia Aurelia vann han 1954 års Monte Carlo-rally.

Louis Chiron har på hemmaplan, alltså på Circuit de Monaco, fått en kurva uppkallad efter sig.

Louis Chiron i en Bugatti Type 51 vid Monacos Grand Prix 1931.Louis Chiron i en Bugatti Type 51 vid Monacos Grand Prix 1931.Louis Chiron i en Bugatti Type 51 vid Monacos Grand Prix 1931.
Louis Chiron i en Bugatti Type 51 vid Monacos Grand Prix 1931.

Bilen som ska bära hans namn då? Än så länge vet vi bara att linjerna ser ut att kraftigt påminna om dem vi redan har sett på konceptbilen Bugatti Vision Gran Turismo. Inget annat är direkt officiellt. Men att den kommer att bli värre och vassare än sin föregångare Veyron Super Sport är ingen vild gissning. Förhandssnacket säger att en uppdaterad version av W16-motorn från Veyron tar plats i Chiron. Det betyder 8,0 liter slagvolym och fyra turboaggregat som förmodligen får extra skjuts med hjälp av någon form av elektricitet. Effektsiffran som nämns är 1 500 hästkrafter, 300 mer än i Veyron Super Sport, och vridmomentsiffran sägs ligga på 1 500 newtonmeter, samma som tidigare.

0-100 km/h ska enligt ännu obekräftade uppgifter gå på 2,3 sekunder och toppfarten spekuleras ligga på uppemot 480 km/h. Hastighetsmätaren ska tydligen vara graderad upp till 500 km/h. Nedlagda Veyron Super Sport hade 420 km/h som högsta siffra på sin mätare.

Mannen som har fått ge namn till Bugattis nya supersportbil: Louis Chiron.Mannen som har fått ge namn till Bugattis nya supersportbil: Louis Chiron.Mannen som har fått ge namn till Bugattis nya supersportbil: Louis Chiron.
Mannen som har fått ge namn till Bugattis nya supersportbil: Louis Chiron.

Bugatti Chiron beskrivs på förhand som världens kraftfullaste, snabbaste, lyxigaste och mest exklusiva produktionssupersportbil. Enligt Bugatti själva ska Chiron vara betydligt bättre än sin företrädare. Något annat vore väl en skräll?

Bugatti bekräftar också att första skådeplatsen för Chiron blir på bilsalongen i Genève i mars 2016.

 Nya super-Bugattin väntas få en hel del linjer från konceptbilen Vision Gran Turismo, baserat på den bild som dök upp i förra veckan.