Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Bugatti Chiron officiell – bilder, film och fakta

Årets stora nyhet bland supersportbilarna är äntligen officiell. Bugatti Veyrons efterträdare – Bugatti Chiron – är här! Vi har alla bilder, filmer och fakta på 1 500-hästarsbilen.

Att lansera en supersportbil är lite annorlunda än att lansera en vanlig bil. När nu Volkswagen-ägda Bugatti till slut, elva år efter företrädaren Veyron, lanserar sin nya modell Chiron är en tredjedel av hela produktionen sålda redan innan premiären. Orsaken till det är dels att utvalda kunder redan har fått se och beställa bilen via hemliga förhandsvisningar runt om i världen, dels att produktionen är begränsad till endast 500 exemplar. (I dagsläget, kanske vi ska tillägga.)

De hemliga visningarna är inte en slump, när grundpriset ligger på 2,4 miljoner euro (motsvarande drygt 22 miljoner kronor med dagen växelkurs) gäller särskilda regler, och många potentiella kunder som önskar vara anonyma. I alla fall vid inköpstillfället.

Men det är inte bara priset på nya Bugatti som är extremt. Ur den närapå rakt igenom nyutvecklade W16-motorn kommer nämligen hela 1 500 hästkrafter. Bugatti själva hävdar att Chiron är den första serieproducerade bilen någonsin som når den siffran. Till sin hjälp har de sexton cylindrarna förvisso både fyra stycken tvåstegsturboaggregat och bränsleinsprutning med hela 32 ventiler. Resultatet blir också ett vridmoment på 1 600 newtonmeter, i spannet mellan 2 000 och 6 000 varv per minut.

Även delar så som högfartsdäck och bromsar har nyutvecklats, liksom avgasreningssystemet (som Bugatti, oväntat nog, pratar mycket om i pressreleasen) som har en katalysatorarea motsvarade sex gånger den storlek som en normal bil har. För första gången i en Bugatti har Chiron också försetts med ett aktivt chassi, som har fem olika körprogram. Däcken, förresten, är av dimensionerna 285/30 R20 fram och 355/25 R21 bak och ska ha utvecklats i samma miljö som normalt sett används till flygplansutveckling.

För att kompensera den potentiellt tyngre vikten har också stora delar av Chiron byggts i lättviktsmaterial, med utökad användning av både titan och kolfiber. (Bland annat ska krockkudden vara den första i världen att utlösas genom ett skal av kolfiber.) Bara förar- och passagerarutrymmet (monocoquen på tävlingsbilsspråk) ska ta fyra veckor att göra och är gjord i uteslutande kolfiber.

Interiört meddelar Bugatti dock att alla material är autentiska, det vill säga att de är precis det man förväntar sig att det ska vara. Inga plastimitationter alltså, inte ens kolfiberförstärkta, men vad annat väntar man sig av en bil i den här kalibern? Mest dominant interiört är den belysningsslinga som går från huven/fronten av intrumentpanelen, genom kupén och upp i taket, bildandes ett C, för ”Chiron”.

Exteriört hävdar Bugatti att formen har följt prestandan, men nog antar vi att ett och annat gjorts bara för syns skull. Till exempel består Bugatti-emblemet i nosen av ett 3D-mönster till en vikt av 155 gram. Av dessa är 140 gram rent silver.

Nya Bugatti Chiron får officiell premiär nu på bilsalongen i Genève, som startar nu i veckan. Och, just det… Toppfarten, den är begränsad elektroniskt till 420 km/h, men Bugatti säger själva att Chiron är redo för ett nytt världsrekord. Tacka för det, när 0–100 km/h går på mindre än 2,5 sekunder.

Utöver filmen nedan har du också ett bildgalleri med 95 bilder att frossa i

.

https://youtu.be/Ahgcj8DrLiA

Gilla på Facebook för fler videoklipp!