Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: CarPix

Bugatti Chiron sägs göra 0-100 på två sekunder blankt!

Bugatti Veyron tillverkas inte längre, i stället ligger allt fokus hos den franska supersportbilstillverkaren på efterträdaren Chiron. Här har du det senaste om den!

Tidigare i år byggde Bugatti det sista exemplaret av Veyron, en Grand Sport Vitesse.

Nästa år är det tänkt att efterträdaren, som sannolikt kommer att heta Chiron, lanseras. Då kommer vi att få se en bil som sätter världsrekordhållaren Veyron Super Sport på plats vad gäller det mesta.

Enligt Car Magazine behåller fransoserna den 8,0 liter stora W16-motorn (som då måste Euro 6-anpassas) men med diverse modifieringar, bland annat tillkomsten av elektriska turboaggregat, sägs effekten ligga norr om 1 500 hästkrafter, det vill säga minst 300 hästkrafter mer än i Veyron Super Sport (som alltså har 1 200 hk). Vridmomentet väntas ligga kvar på samma nivå som i Veyron Super Sport, med andra ord 1 500 newtonmeter.

Enligt uppgift var Bugatti-ingenjörerna inne på att utveckla en 14-cylindrig motor, men de planerna verkar vara skrinlagda. I stället satsar man på, som i övriga Volkswagen-koncernen, på cylinderavstängning.

Veyron Super Sport är världens näst accelerationssnabbaste bil med 0-100 km/h på 2,5 sekunder. Endast Ariel Atom V8 slår den franska W16-besten med sina 2,3 sekunder. Chiron väntas ta tillbaka ledningen i accelerationsligan då den sägs göra 0-100 km/h på 2,0 sekunder. Toppfarten höjs också, kanske enbart för att försöka hålla Koenigsegg stången, till 463 km/h (Veyron Super Sport gör 434 km/h).

Läs också: Världens 20 accelerationssnabbaste bilar

En annan ”prestandasiffra” som Bugatti tänker vässa är förbrukningssiffran. Från dagens 2,31 liter per mil vid blandad körning siktar man på 2,00 liter per mil.

Hur Bugatti Chiron kommer att se ut återstår att se. Den kommer inte att se ut som Veyron eftersom Chiron ska vara ny till 92 procent. På bilden ovan ses en mystisk Veyron ute på Nürburgring förra året. Med sitt märkliga bihang ovanpå motorn kan det vara ett tecken på att den är en form av mula för att testa Chiron-teknik.