Bugatti Chiron Super Sport bjuder bland annat på förlängd bakdel.
Bugatti Chiron Super Sport bjuder bland annat på förlängd bakdel. Foto: Bugatti

Bugatti Chiron Super Sport är här – och väntar inte på någon

Med nära 1 600 hästkrafter, en toppfart på upp till 440 kilometer i timmen och 1 600 newtonmeter i vrid är Bugattis senaste skapelse ett fartvidunder som få kan konkurrera med.

Brutal prestanda mixat med total komfort. Det är den beskrivningen Bugatti själva ger när Chiron-modellen nu, likt Veyron tidigare, får träda in i Super Sport-kostymen. Hög toppfart ska blandas med lyx för att skapa den ”ultimata grand tourern”.

– Chiron Super Sport står för ökad komfort och elegans kombinerat med ännu bättre prestanda och högre hastigheter. Med denna nya kreation har vi etablerat en annan distinkt personlighet i Chiron-familjen. Den är essensen av vad vi lärt oss och utvecklat de senaste åren – den ultimata grand tourern, säger Bugattis president Stephan Winkelmann i ett pressmeddelande.

1 AV 6
Foto: Bugatti
2 AV 6
Foto: Bugatti
3 AV 6
Foto: Bugatti
4 AV 6
Foto: Bugatti
5 AV 6
Foto: Bugatti
6 AV 6
Foto: Bugatti

Bugatti säger sig ha arbetat mycket med bilens aerodynamik, vilket i praktiken har inneburit mindre vikt, mer downforce och ett sportigare chassi. Trots att bilens bakdel växt med runt 25 centimeter har den lyckats med sin bantningskur och tappat 23 kilo i vikt.

1 AV 4
Foto: Bugatti
2 AV 4
Foto: Bugatti
3 AV 4
Foto: Bugatti
4 AV 4
Foto: Bugatti

Och visst imponerar siffrorna. Med hjälp av den omarbetade 8,0-liters W16-motorn accelererar Chiron Super Sport från noll till 200 km/h på 5,8 sekunder, till 300 km/h på 12,1 sekunder och till 400 km/h är den sju procent snabbare än standardmodellen (om man nu ens kan kalla en Bugatti för ”standard”).

https://youtu.be/_qUjQHT5Psc

Ett vridmoment på 1 600 newtonmeter är tillgängligt från 2 000 till 7 000 varv per minut. Specialdesignade Michelin-däck sitter på de femekriga fälgarna och är, enligt uppgift, de enda däck som klarar av hastigheter upp till 500 km/h. Bilen är dock låst till en maxhastighet på fjuttiga 440 km/h.

https://youtu.be/xIdj0us5us4

Någon massproduktion är det inte tal om. Bugatti Chiron Super Sport ska endast tillverkas i nio exemplar och förväntas börja levereras i början på 2022. Prislappen ligger på drygt 32 miljoner svenska kronor – ett rejält fynd jämfört med La Voiture Noire som går loss på hysteriska 129 miljoner kronor.