Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Bugatti Chiron Super Sport bjuder bland annat på förlängd bakdel.
Bugatti Chiron Super Sport bjuder bland annat på förlängd bakdel.
Bugatti Chiron Super Sport bjuder bland annat på förlängd bakdel.
Bugatti Chiron Super Sport bjuder bland annat på förlängd bakdel. Foto: Bugatti

Bugatti Chiron Super Sport är här – och väntar inte på någon

Med nära 1 600 hästkrafter, en toppfart på upp till 440 kilometer i timmen och 1 600 newtonmeter i vrid är Bugattis senaste skapelse ett fartvidunder som få kan konkurrera med.

Brutal prestanda mixat med total komfort. Det är den beskrivningen Bugatti själva ger när Chiron-modellen nu, likt Veyron tidigare, får träda in i Super Sport-kostymen. Hög toppfart ska blandas med lyx för att skapa den ”ultimata grand tourern”.

– Chiron Super Sport står för ökad komfort och elegans kombinerat med ännu bättre prestanda och högre hastigheter. Med denna nya kreation har vi etablerat en annan distinkt personlighet i Chiron-familjen. Den är essensen av vad vi lärt oss och utvecklat de senaste åren – den ultimata grand tourern, säger Bugattis president Stephan Winkelmann i ett pressmeddelande.

1 AV 6
Foto: Bugatti
2 AV 6
Foto: Bugatti
3 AV 6
Foto: Bugatti
4 AV 6
Foto: Bugatti
5 AV 6
Foto: Bugatti
6 AV 6
Foto: Bugatti

Bugatti säger sig ha arbetat mycket med bilens aerodynamik, vilket i praktiken har inneburit mindre vikt, mer downforce och ett sportigare chassi. Trots att bilens bakdel växt med runt 25 centimeter har den lyckats med sin bantningskur och tappat 23 kilo i vikt.

1 AV 4
Foto: Bugatti
2 AV 4
Foto: Bugatti
3 AV 4
Foto: Bugatti
4 AV 4
Foto: Bugatti

Och visst imponerar siffrorna. Med hjälp av den omarbetade 8,0-liters W16-motorn accelererar Chiron Super Sport från noll till 200 km/h på 5,8 sekunder, till 300 km/h på 12,1 sekunder och till 400 km/h är den sju procent snabbare än standardmodellen (om man nu ens kan kalla en Bugatti för ”standard”).

https://youtu.be/_qUjQHT5Psc

Ett vridmoment på 1 600 newtonmeter är tillgängligt från 2 000 till 7 000 varv per minut. Specialdesignade Michelin-däck sitter på de femekriga fälgarna och är, enligt uppgift, de enda däck som klarar av hastigheter upp till 500 km/h. Bilen är dock låst till en maxhastighet på fjuttiga 440 km/h.

https://youtu.be/xIdj0us5us4

Någon massproduktion är det inte tal om. Bugatti Chiron Super Sport ska endast tillverkas i nio exemplar och förväntas börja levereras i början på 2022. Prislappen ligger på drygt 32 miljoner svenska kronor – ett rejält fynd jämfört med La Voiture Noire som går loss på hysteriska 129 miljoner kronor.