Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Bugatti Chiron visar upp sig för första gången

En officiell skiss från Bugatti visar med tydlighet att Veyron-efterträdaren får flera designdrag hämtade från konceptbilen Vision Gran Turismo.

Världens officiellt snabbaste bil, Bugatti Veyron Super Sport, tillverkas inte längre. En efterträdare har varit på tapeten en längre tid men Volkswagens båda skandaler har fått många att misstänka att efterträdaren sannolikt läggs i malpåse, kanske till och med att Volkswagen blir tvingade att sälja Bugatti för att rädda sin ekonomi. Så blir det inte, för ett par veckor sedan bekräftades det från officiellt håll att Chiron, som efterträdaren tros heta, blir av.

Nu har det halkat ut en första skiss på bilen, en skiss som vi ser här ovan och som har visats upp för utvalda kundgrupper runt om i världen för att få dem att inte välja andra bilar i väntan på lanseringen som äger rum snart. Bilen på bilden må kännas abstrakt, men vi ser tydligt formerna. De känns inte igen från Veyron utan från konceptbilen Vision Gran Turismo Concept från Frankfurtsalongen för ett par månader sedan. Notera den ”liggande hästskon” (svarta linjen) och bakre skärmarnas kurvor, mer eller mindre identiskt med hur det såg ut konceptbilen.

Jämför linjerna här med de vi ser på skissen ovan. Detta är alltså konceptbilen från tidigare i år.Jämför linjerna här med de vi ser på skissen ovan. Detta är alltså konceptbilen från tidigare i år.Jämför linjerna här med de vi ser på skissen ovan. Detta är alltså konceptbilen från tidigare i år.
Jämför linjerna här med de vi ser på skissen ovan. Detta är alltså konceptbilen från tidigare i år.

Chiron sägs få en vidareutvecklad version av Veyrons W16-motor på 8,0 liter som med fyra turboaggregat ska pressa ur sig 1 500 hästkrafter, 300 mer än i Veyron Super Sport. Kopplad till en dubbelkopplingslåda som vidarebefordrar kraften till alla fyra hjulen tar maskinen den franska supersportbilen med italienska rötter och med tysk ägare från noll till 100 km/h på 2,3 sekunder. Två tiondelar snabbare än sin föregångare.

På bilsalongen i Genève i mars nästa år är det stor premiärvisning.