Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Bugatti Divo presenterad

Efter små smakprov får vi nu se hela värstingbilen från Bugatti. Modellen Divo är byggd för kurvor, kostar 52 miljoner kronor och är redan slutsåld. 

Efter teaserbilder som egentligen inte visat någonting alls har nu Bugatti dragit av täcket på sin nya modell Divo som blev bekräftad tidigare i somras.

Sedan tidigare vet vi att Divo baseras på modellen Chiron och det står klar nu när vi får se hela bilen även om en hel del har knådats om. Fronten har en helt nu design med 3,5 centimeter låga LED-strålkastare och även baktill hittar vi en helt ny stil med hög vinge och nya bakljus med 3D-design som det mest uppseendeväckande.

Divo täcktes av under tillställningen The Quail: A Motorsports Gathering“ i Kalifornien.Divo täcktes av under tillställningen The Quail: A Motorsports Gathering“ i Kalifornien.Divo täcktes av under tillställningen The Quail: A Motorsports Gathering“ i Kalifornien.
Divo täcktes av under tillställningen The Quail: A Motorsports Gathering“ i Kalifornien. Foto: © Photographer Max Earey - www.maxearey.com

Divo är en prestandabil, byggd för kurvor. Jämfört med Chiron är den 35 kg lättare, ger 90 kg mer marktryck (downforce, om du så vill) och klarar sidkrafter på 1,6 G – som jämförelse klarar Koenigsegg One:1 2,0 G.

Divo är gatlegal, har en reglerad topphastighet på 380 km/h och har tagit sig runt Nardobanan på åtta sekunder kortare tid än Chiron. Motorn är, liksom hos ”donatorn”, på 1 500 hästkrafter. Justeringen handlar med andra ord mer om aerodynamik, fjädring och chassisättning.

Men acceleration är inte allt, man måste kunna bromsa också. På Divo syns tydliga luftintag längs sidorna för att förse bromsarna med kylande luft.

Även motorn får mer kylning via det nya taket av NACA-typ där luften leds via kanaler på den specialdesignade motorhuven. När vi ändå är där bak tar vi vingen. Den är 23 procent bredare än på Chiorn och mäter 183 cm i bredd. Den är justerbar och kan växla mellan att ge maximalt marktryck till att assistera vid inbromsning.

Baken lika uppseendeväckande som fronten, tack vare 44 ljuskällor, rejäl diffusor och bred vinge.Baken lika uppseendeväckande som fronten, tack vare 44 ljuskällor, rejäl diffusor och bred vinge.Baken lika uppseendeväckande som fronten, tack vare 44 ljuskällor, rejäl diffusor och bred vinge.
Baken lika uppseendeväckande som fronten, tack vare 44 ljuskällor, rejäl diffusor och bred vinge. Foto: © Photographer Max Earey - www.maxearey.com

Divo är som sagt kalibrerad för kurvor och bilens körlägen (EB, Autobahn och Handling) är justerade där efter. Det i kombination med styvare fjädring och chassi ska göra bilen mer direkt i sitt uppträdande.

Invändigt är släktskapet med Chiron tydligare även om stolarna är nya. Färgerna är även nya med kulörerna Divo Grey och Divo Racing Blue på bland annat Alcantaraklädseln, färger som som går igen i bilens exteriör.

40 exemplar ska tillverkas av Divo men du kan stoppa tillbaka plånboken i bakfickan, modellen är slutsåld – trots en prislapp på fem miljoner euro (cirka 52 miljoner kronor).