Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Bugatti

Bugatti La Voiture Noire – världens dyraste bil

Nog bygger Bugatti dyra bilar men nu slår de jackpott med La Voiture Noire. En bil som visats upp i Genève och som bara kommer att byggas i ett enda exemplar.

En hel del har presenterats under den pågående Genèvesalong, även världens dyraste bil. Bugatti La Voiture Noire ska bara byggas i ett enda exemplar och har en prislapp på 11 miljoner euro – över 116 miljoner kronor. Men sluta sträcka dig efter bankdosan – bilen är redan såld.

Foto: Bugatti

Bilen är en hyllning till Type 57 SC Atlantic som byggdes i hela fyra exemplar under 1930-talet men även till märket som sådant då det i år fyller 110 år.

La Voiture Noire har en unik kaross i blanksvart kolfiber men under det finns tekniken från modellen Chiron. Kraftmässigt handlar det om en V16-motor på åtta liter som ger 1 500 hästkrafter. I designen kan Chiron anas men här ses en annan front med andra strålkastare, en profil med mindre av den C-form som donatorn har samt ett nytt bakparti med hela sex avgasrör.

Foto: Bugatti

Så vem är då köparen av bilen, frågar du dig? Föga förvånande en ”Bugatti-entusiast” som man beskriver det. Det ryktas emellertid vara Ferdinand Piëch, Volkswagen-koncernens tidigare styrelseordförande och vd som bland annat låg bakom lyxbilarna Bugatti Veyron och Volkswagen Phaeton.