100704-bugatti-super-sport
100704-bugatti-super-sport

Bugatti Veyron 16,4 Super Sport – 431 km/h!

Ett hastighetsrekord för personbilar är satt. Nya Bugatti Veyron Super Sport – 1 200 hästkrafter och 1 500 newtonmeter stark – har nått en hastighet av 431 km/h och den är därmed världens snabbaste bil.

Som väntat väljer Bugatti att tacka av den numera åldrade supersportbilen Veyron med en sista speciellt utgåva. Men Veyron Super Sport är inte vilken sista utgåva som helst, den kan kalla sig världens snabbaste serieproducerade personbil. När Bugatti på lördagen tog sin senaste modell till Volkswagens höghastighetsbana i Ehra-Lessien utanför Wolfsburg överträffade den till och med Bugatti-folkets förväntningar.

 – Vi trodde att den skulle nå ett genomsnittsvärde på 425 km/h, men förhållandena var perfekta och tillät ännu mer, säger Bugattis chefsingenjör Wolfgang Schreiber.

 Bugattis testförare Pierre Henri Raphael körde bansträckningen två gånge, en gång åt varder hållet. På första vändan nådde han 427, 933 km/h och på tillbakavägen kom han upp i hela 434, 211 km/h. Därefter räknades genomsnittet ut och representanter från German Technical Inspection Agency (TÜV) och Gunniess rekordbok kunde konstatera att Bugatti Veyron 16,4 Super Sport hade satt nytt hastighetsrekord med en snitthastighet på 431, 072 km/h.

 Veyron Super Sport ser som synes inte riktigt ut som en vanlig Veyron. Luftintagen i fronten är större och söker sig ända ut mot hjulhusen för att släppa in så mycket kylluft som möjligt. Baktill har Veyron nästan fått ett kombipåhäng bakom bakrutan och två enorma utblås integrerade i den stora diffusorn. Ovanpå taket finns orangemarkerade luftintag som trycker ned kylluft till den stora W16-motorn. Hela karossen är förstås tillverkad i kolfiber och Super Sport-versionen ska vara lättare än vanliga Veyron, dock oklart hur mycket lättare.

 V16-motorn på åtta liter är för övrigt starkare än vanligt. Fyra ännu större turboaggregat och större laddluftkylare ser till att öka kraften från 1001 hästkrafter till 1200 och vridmomentet till 1500 newtonmeter. För att matcha den extra kraften och hålla bilen på vägen i de extrema hastigheterna är fjädringen lätt modifierad. Fjädringsvägen är aningen längre och nya stötdämpare ska fixa biffen. Den största begränsningen är däcken som gör att toppfarten på de bilar som senare ska levereras till kunder begränsas till 415 km/h. Om Bugatti blev så tagna av hastighetsrekordet att de glömde bort accelerationstiderna eller ej vet vi inte men de säger i alla fall inte hur snabb Veyron Super Sport är från 0 till 100 km/h.

 Det är ännu oklart hur många exemplar av Veyron Super Sport som ska byggas men de första fem får samma färgsättning som världsrekordbilen och får tilläggsbeteckningen World Record Edition, alla är redan sålda. Veyron Super Sport premiärvisas på Pebble Beach i Kalifornien i augusti.

https://youtu.be/LO0PgyPWE3o?width=575&height=347

Läs mer