Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Bugatti Veyron Grand Sport Vitesse Special Edition
Bugatti Veyron Grand Sport Vitesse Special Edition
Bugatti Veyron Grand Sport Vitesse Special Edition
Bugatti Veyron Grand Sport Vitesse Special Edition

Bugatti Veyron Grand Sport Vitesse Special Edition med klassiska färger

Till Paris har Bugatti med sig en specialversion av Veyron Grand Sport Vitesse. Denna världens snabbaste cabriolet med toppfart på 410 km/h är målad efter hur en Grand Prix-klassiker från 1928 såg ut.

I Genève i våras visade Bugatti upp Veyron Grand Sport Vitesse, med andra ord den starkare och snabbare versionen av vanliga Grand Sport. Vitesse, som betyder fart på franska, är alltså motsvarigheten till vad Super Sport är för takförsedda versionen av Veyron.

 Bugatti Veyron 16.4 Grand Sport Vitesse, som är bilens fullständiga namn, har en W16-motor på 7,9 liter som är försedd med inte mindre än fyra turboaggregat. Motorn utvecklar 1200 hästkrafter och 1500 newtonmeter (vanliga Grand Sport har 1001 hk och 1250 Nm). Dessa osannolika siffror skickas via en dubbelkopplingslåda ut till alla fyra hjul, precis som alla övriga Veyron-modeller.

 Toppfarten ligger på 410 km/h, något som gör Veyron Grand Sport Vitesse till världens snabbaste cabriolet. Men den siffran gäller bara på avlyst bana. Normalt är bilen elektroniskt begränsad till 375 km/h. 0-100 km/h går på 2,6 sekunder, 0-200 km/h på 7,1 sekunder och 0-300 km/h på 16,0 sekunder. Den är alltså snabbare än Koenigsegg Agera R 0-100 och 0-200 men inte när det kommer till 0-300. Där är Koenigsegg 1,5 sekunder snabbare med sina 1140 E85-hästar.

 Specialversionen som Bugatti visar upp i Paris och som du ser på bilderna här är målad i den vita kulören Bianco och en ljusblå kulör kallad New Light Blue som interiört kontrasteras av konjakfärgat läder. Känns färgställningen igen? Den är samma som på Bugatti Type 37A från 1928, en bil som vann många Grand Prix-lopp för drygt 80 år sedan.

 Denna specialversion av Veyron Grand Sport Vitesse finns bara i ett exemplar och är redan såld för motsvarande 16,3 miljoner kronor.

 Kan den hemlige köparen kanske vara Jay Leno? Möjlighetens finns helt klart med tanke på att Jay Leno redan äger den legendariska Bugatti Type 37A från 1928 som nämndes tidigare.