Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
070718-bugatti-veyron-tak070718-bugatti-veyron-tak070718-bugatti-veyron-tak
070718-bugatti-veyron-tak

Bugatti Veyron öppnas upp

Två artiklar om Bugatti Veyron på fem dagar tillhör inte vanligheterna. Men nu är det dags igen – denna gång säger Volkswagen att bilen ska lanseras som öppen version.

Artikeln för fem dagar sedan om den ultimata supersportbilen Bugatti Veyron berättade att Volkswagen skruvar upp produktionstempot från 60 till 75 bilar årligen.

Nu ska Volkswagen dessutom besanna de långdragna ryktena om att Veyron ska börja tillverkas utan tak. Att åka taklöst i en bil som toppar drygt 400 km/h låter som galenskaper, men en äkta cabriolet är det inte tänkt att bli. Bugatti Veyron ska få ett targatak likt det som finns på till exempel Toyota Supra (som tyvärr inte tillverkas längre). Något annat än targatak är inte att tänka på för att någorlunda bibehålla bilens vridstyvhet och vikt.

Targataket är tänkt att tillverkas i glas, så det kan inte förvaras i bilen när det är taklöst som gäller vid bilturen. Men Bugattis ingenjörer har tänkt till och planerar att inkludera ett targatak i tyg om oturen skulle vara framme.

Vad gäller bilens prestanda jämfört med sitt taktäckta syskon, så blir det en nedgång i toppfart till cirka 350 km/h. Detta på grund av de diverse strukturella förstärkningar som behövs. 350 km/h klarar sig nog ändå de flesta med...

Totalt 80 "targa-Veyron" planerar Bugatti att producera.

Vad priset blir för att åka öppet i Veyron är okänt, men räkna med ett rejält pålägg på de 10,3 miljoner som den takförsedda versionen kostar i grundutförande.