Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080707-bugatti-ny-modell
080707-bugatti-ny-modell
080707-bugatti-ny-modell
080707-bugatti-ny-modell

Bugatti Veyrons efterträdare på väg

Bugatti Veyron har ända sedan sin födelse varit en av de allra mest extrema och omskrivna bilarna. Men vad som ska följa i dess fotspår har hittills varit okänt. Nu vet vi att Veyron får en efterträdare och att den kan komma redan 2011.

Sett till antalet exemplar måste Bugatti Veyron vara en av bilhistoriens mest omskrivna bilar. Bilen byggs bara i 300 exemplar, medan antalet artiklar, reportage och dylikt sannolikt bör uppgå till det tusenfaldiga. Samtidigt är det förmodligen inte helt oförtjänt. Även de som inte har kört Veyron kan nog skriva under på att bilen är en uppvisning i sann ingenjörskonst. Det stora frågetecknet kring bilen är, och har alltid varit hur den ska kunna följas upp. Hur ska Veyron kunna överträffas?

Nu verkar det alltjämt som att Bugatti kan ha funnit svaret på frågan. Nu kommer det nämligen rapporter om att företaget planerar att lansera en ny modell 2011 eller 2012. Detaljerna kring den kommande bilen är få, men Bugatti-chefen Franz-Josef Paefgen har tillkännagett att en ny bil ska komma, rapporterar AutoTelegraaf. Den nya bilen ska ligga helt i linje med Bugattis mångåriga designarv och att den ska bygga på samma grundkoncept som Veyron. Det är därmed ingen vild gissning att den nya bilen blir en extrem supersportbil i samma anda som Veyron, med effekt och prestanda vi nog inte kan föreställa oss. Det har tidigare spekulerats i att Bugattis nya bil skulle kunna bli en stor och lyxig sedanmodell, eller rentav en liten instegsmodell. Dessa rykten kan nu mer eller mindre avlivas i och med att Franz-Josef Paefgen låter meddela att det inte är tal om någon ny inriktning för Bugatti.

Detta kan emellertid innebära vissa problem för Bugatti. Extrem prestanda lockar kunder och beundrare men extrem bränsleförbrukning och extrema koldioxidutsläpp är inte lika omtyckt. Därför blir det en av de viktigaste uppgifterna för ingenjörerna att inte låta en effektökning ske på bekostnad av miljön och plånboken.

Som en extra twist ger Franz-Josef Paefgen även en liten hint om att Bugatti kan komma att ta den nya bilen till racingbanorna, vilket inte har varit aktuellt med Veyron. Han ville inte avslöja i vilken form racingen skulle kunna bedrivas men Le Mans är nog ingen vild gissning.

Läs mer