Buicks Avenir Concept förhandsvisar framtida fullsize-sedan

Buick är ett av de märken i GM-familjen som vi i Sverige inte fått stifta bekantskap med på länge. Men märket lever och frodas på flera av de stora världsmarknaderna, och nu visar man en nytt fullsizesedan som koncept på bilsalongen hemma i Detroit.

Buick är ett märke som sedan 1990-talet haft väldigt begränsad spridning på svenska bilmarknaden, eller hela den europeiska för den delen. Senaste bekantskapen var stora sedanmodellen Buick Park Avenue, som såldes hos oss för runt 20 år sedan. Och kanske är det en modern uppföljare till just den som nu visas som koncept på bilsalongen i Detroit.

Buick Avenir, som konceptet kallas (vad vi vet inte uppkallat efter typsnittet med samma namn), är nämligen en fullsize-sedan som ska förevisa framtiden för märket. Bilen är stor, totallängden landar på hela 5,2 meter, och nog är det tydligt att det är just en konceptbil. Under skalet finns dock en hel del verklighetsanknytning, motorn är en ny generation V6, med cylinderavstängning och start/stopp-teknik. Kraften portioneras ut genom en dubbelkopplingslåda och ett fyrhjulsdriftssystem. Även interiören verkar relativt produktionsnära, med en 12-tums touchskärm för infotainmentsystemet och inbyggd 4G-wifi.

Huruvida Buick Avenir kommer komma i en produktionsklar version snart är oklart, men vi vet att GM jobbar på en stor sedan till systermärket Cadillac, och det är väl ingen dum gissning att de båda bilarna kan dela på många komponenter. Dessutom är den kinesiska marknaden, som står för hälften av Buicks försäljning, fortfarande frälst vid sedanmodeller – som på många andra marknader fått ge vika för framgångar för exempelvis crossovers.