Foto: Kerstin Ericsson

Byar i Norrland kan bli utan snöröjning

Trafikverket skärper kraven på plogbilarnas punktlighet. Konsekvensen blir att entreprenörer väljer bort småvägar - och byar i Västerbotten och Norrbotten kan bli utan snöröjning, rapporterar Sveriges Radio.

I vinter kommer Trafikverket att skärpa kontrollerna av plogbilarnas punktlighet genom att förse de med gps-sändare. Följs inte tidskraven riskerar entreprenörerna få betala vite. Detta medför att snöröjare väljer bort enskilda vägar för att slippa vite.

De som drabbas värst enligt Trafikverkets utredare är Västerbottens och Norrbottens län där 100 av de 400 berörda vägföreningarna kommer att få det svårt att få vägarna plogade. 

– Det bor folk där som måste ta sig till sina jobb, de måste komma in och ut. Vi har en äldre dam som behöver hemtjänst tre gånger om dagen. Vad ska hon göra då? Det måste lösas, säger Roger Edlund i Robertsfors kommun till SR.

Trafikverket medger att detta är illa och att man känner till problematiken. 

– Vi kan bara konstatera att entreprenörerna klarat av det här i alla år, och när vi följer upp vad vi får in för våra pengar mer strukturerat så går det tydligen inte längre, säger Ulrika Honauer som är avdelningschef för vägsystem till SR.